Skip to content Skip to footer

Ce este Ethereum

Pentru a intelege ce este Ethereum, ce face si cum ne poate influenta viata este important sa intelegem principalele lui caracteristici si cum este diferit fata de alte proiecte crypto. 

Inca de la inceput trebuie sa intelegem ca Ethereum este un sistem decentralizat, ceea ce inseamna ca nu este controlat de nicio entitate, fie guvern sau individ. De obicei, o entitate centrala reprezinta un singur punct de control dar si un punct vulnerabil care poate fi sursa unor atacuri cibernetice sau victima a unor caderi de curent/calamitati, etc. 

Ethereum, fiind un sistem decentralizat, este autonom in intregime si nu poate fi controlat de nimeni. Nu are un singur punct/sistem central care poate fi victima esecului ci este rulat pe mii de calculatoare/sisteme independente pe tot globul, ceea ce inseamna ca nu poate fi inchis (offline). Mai mult decat atat, informatiile personale raman in proprietatea individului pe cand aplicatiile si continutul sunt in controlul deplin al creatorului care nu trebuie sa se supuna regulilor platformelor centralizate ca App Store sau Youtube.

Bitcoin si Ethereum sunt doua proiecte independente cu obiective diferite. Bitcoin este prima crypto-valuta creata precum si un sistem de transfer al banilor, construit pe un registru public (ledger)/baza de date denumita “Blockchain”.  Ethereum a preluat tehnologia din spatele Bitcoinului si a extins functionalitatea ei. Ethereum este o retea, cu propriul browser, limbaj de programare si sistem de plata. Mai mult decat atat, ofera utilizatorilor posibilitatea sa creeze aplicatii decentralizate. 

Aceste aplicatii pot fi idei noi sau copii decentralizate ale conceptelor deja existente. In acest fel, se elimina intermediarii precum si toate costurile aferente implicarii acestora. 

De exemplu, singurul profit care ii revine creatorului de continut pe platformele sociale este cel din reclamele plasate pe pagina acestuia. Pe reteaua Ethereum, acest lucru nu ar mai fi valabil, iar atat utilizatorii cat si creatorii de continut vor putea beneficia de acest avantaj. In final, aplicatiile care vor rula pe reteaua Ethereum vor elimina orice fel de taxe incasate de procesatori de plati sau de alti intermediari.

Pe scurt, Ethereum este o retea publica, open-source, bazata pe platforma Blockchain care permite dezvoltatorilor sa contruiasca si sa lanseze aplicatii decentralizate.  

Dupa cum a fost mentionat pana acum, Ethereum este un sistem decentralizat, drept urmare foloseste protocolul P2P (peer-to-peer). Toate actiunile care au loc pe respectiva retea se intampla cu ajutorul utilizatorilor care pun la dispozitie putere computationala, fara a exista o autoritate centrala implicata in gestionarea acestora. 

Reteaua Ethereum este suportata de un sistem de global de noduri (nodes). Acestea reprezinta indivizi/companii care descarca intreaga retea pe propriul sistem si ajuta la aplicarea regulilor sistemului, mentinand reteaua transparenta si functionala. Pentru acest lucru, ei primesc recompense in Ether (ETH). 

Aceste reguli de consens precum si alte aspecte ale retelei sunt dictate de catre asa numitele contracte smart. Acestea sunt de fapt, aplicatii menite sa efectueze, in mod automat, anumite tranzactii sau actiuni pe retea, intre terti care nu au neaparat incredere unul in celalalt. 

Termenii sub care partile implicate intr-un contract se executa sunt pre-programate. Completarea sau executarea acestor termeni va declansa automat o tranzactie sau o actiune specifica.

De exemplu, daca ai inchiria o masina sub un contract smart, iti vei da acordul ca, daca pana la ora 12.10 in a 3-a zi nu o vei inapoia, ti se va retrage automat o anumita suma din cartea credit. Indiferent de conditiile in care acest lucru se va intampla sau nu, o actiune va declansa automat alta.  

Exista multe voci care considera ca, in prezent, contractele smart reprezinta un adevarat progres si, in viitor, vor inlocui actualele contracte intre parti, eliminand astfel costul avocatilor si eliberand aglomeratia creata in sistemele juridice de catre diferite dosare civile. 

Cine a creat Ethereum

In 2013, Vitalik Buterin a descris idea Ethereumului intr-un „white-paper” pe care l-a trimis catorva prieteni care, la randul lor, l-au trimis mai departe. In consecinta, aproximativ 30 de persoane l-au contactat pe Vitalik pentru a discuta despre concept. 

Proiectul a fost facut public in Ianuarie 2014, echipa de baza fiind constituita din Vitalik Buterin, Mihai Alisie, Anthony Di Iorio, Charles Hoskinson, Joe Lubin si Gavin Wood. Vitalik a prezentat, de asemenea, Ethereum pe scena unei conferinte despre Bitcoin in Miami. Cateva luni mai tarziu, echipa a hotarat sa lanseze un proiect de strangere de fonduri, oferind in schimb Ether, pentru a monetiza dezvoltarea retelei. 

Este o crypto-valuta?

Prin definitie, Ethereum este o platforma software menita sa actioneze ca un Internet decentralizat sau ca un App store decentralizat. Un astfel de sistem are nevoie de o crypto-moneda pentru a plati pentru resursele computationale folosite in rularea programelor. Aici intervine Ether (ETH). 

Ether este o moneda digitala care nu necesita un procesator de plati. Cu toate acestea, nu este doar o moneda virtuala ci reprezinta si resursa retelei, combustibilul care sta la baza functionarii acesteia. Daca un utilizator vrea sa dezvolte o aplicatie pe retea, trebuie sa plateasca o taxa.

Taxa este calculata in functie de cat “gas” este consumat si cat are nevoie – in functie de resursele computationale necesare. 

Este Ethereum ca Bitcoin?

Dupa cum am mentionat, cele 2 crypto reprezinta doua proiecte diferite, cu obiective complet diferite. Chiar si atunci cand vorbim de aspectele economice ale fiecarei crypto-valute, cele doua nu sunt la fel. De exemplu, Bitcoin va exista sub forma a nu  mai mult de 21 milioane de unitati in timp ce Ether poate fi minat la nesfarsit. Este posibil ca acest lucru sa nu mai fie valabil in viitor, insa asta este o alta poveste.

O alta mare diferenta intre cele doua proiecte o reprezinta modalitatea de a mina respectiva crypto-valuta. In timp ce Bitcoin are nevoie de o putere computationala enorma si, in prezent, se mai poate mina doar in asa-numitele ferme industriale de minat, Ether poate fi minat de catre indivizi, dar totusi folosind echipamente puternice. 

Cum functioneaza Ethereum? 

Dupa cum am mentionat inainte, Ethereum este bazat pe protocolul Bitcoinului si pe acelasi design de Blockchain. Singura asemanare intre cele doua Blockchain-uri este ca ambele stocheaza intregul istoric al tranzactiilor, insa Ethereum face mai mult decat atat.

Pe langa istoricul tranzactiilor, orice nod de pe reteaua Ethereum trebuie sa descarce si actualizarea statusului fiecarui contract precum si balanta fiecarui cont de pe retea. 

Minatul Ether-ului este un proces prin care puterea computationala este folosita pentru a rezolva un puzzle matematic. Cu cat este mai puternic computerul care executa acest proces, cu atat poate rezolva mai repede acest puzzle si poate valida un block pe Blockchain.

Minerii din intreaga lume concureaza unul impotriva celuilalt in incercarea de a crea si valida Block-urile si pentru a obtine Ether. Drept urmare, ei reprezinta nu doar puterea de baza in validarea tranzactiilor ci si modalitatea prin care se genereaza Ether pe retea. 

Pentru ce poate fi folosit Ethereum? 

In primul rand, Ethereum poate fi folosit de catre developeri pentru a lansa aplicatii decentralizate. De asemenea, anumite servicii care in prezent sunt centralizate pot fi decentralizate folosind aceasta platforma. Potentialul Ethereumului este limitat doar de catre creativitatea dezvoltatorilor. 

Aplicatiile si serviciile decentralizate au potentialul sa schimbe modul in care companiile interactioneaze cu clientii si audienta. In acest fel, pot fi eliminate majoritatea taxelor incasate pentru anumite servicii gen Escrow.

Platforma Ethereum poate, de asemenea, sa urmareasca un produs precizand originea si data producerii acestuia, asigurand un comert liber si transparent. 

Piata de asigurari este un alt potential serviciu ce poate fi lansat pe reteaua Ethereum. In acest fel, in cazul in care sunt indeplinite conditiile platii politelor de asigurare, clientii pot obtine banii instant, fara a mai intra in procese costisitoare si de lunga durata cu companiile de asigurari.

In principiu, reteaua Ethereum se bazeaza pe incredere, transparenta, securitate si eficienta – fie ca este vorba de un serviciu individual sau de o companie multinationala. 

Dezavantajele Ethereum-ului

Cu toate ca contractele smart vor fi executate asa cum au fost facute sa fie executate, ele sunt bune doar in masura in care au fost programate de catre dezvoltatori. Intotdeauna trebuie sa ne gandim ca aceste contracte sunt supuse erorilor umane si orice eroare in cod poate fi exploatata. Daca se intampla acest lucru, tocmai din cauza ca reteaua este decentralizata, nimeni nu are autoritate asupra ei, drept urmare nimeni nu poarta responsabilitatea in cazul in care se poate intampla asa ceva. 

Cum sa cumperi Ether

Pentru a intra in posesia crypto-ului Ether – exista 2 modalitati: sa il minezi sau sa il cumperi. 

Dat fiind faptul ca minatul implica cunostinte tehnice avansate precum si costuri ridicate, vom vorbi despre cum poti cumpara Ether. Ca si in cazul Bitcoinului si aproape tuturor crypto-monedelor, pentru a cumpara Ether trebuie sa ai un portofel/wallet unde sa il depozitezi, ori sa il tii intr-un exchange. Evident ca va trebui sa treci prin acelasi proces – sa iti dovedesti identitatea, sa alimentezi contul de exchange cu fiat si apoi sa ii schimbi in Ether. 

De unde poti sa cumperi si sa vinzi Ether ETH:

ExchangeObservatii
CoinbaseCel mai renumit Exchange
BinanceTaxe mici, posibilitate alimentare cont cu Revolut
Crypto.comTaxe relativ mici, multiple monede/crypto

Sursa articolului: https://cointelegraph.com/ethereum-for-beginners/what-is-ethereum

Photo by Bermix Studio on Unsplash 

Photo by Nick Chong on Unsplash Photo by Zoltan Tasi on Unsplash

Leave a comment