Skip to content Skip to footer

Cum sa cumperi Bitcoin

Inainte de a cumpara Bitcoin

Inainte de a cumpara Bitcoin trebuie sa iei in considerare unde sa il stochezi. Spre deosebire de fiat-ul (cash-ul) care este depozitat in sisteme financiare bancare centralizate (conturile bancare) sau fizic (cash), cand este vorba de crypto – tu esti pe deplin responsabil de stocarea lui in siguranta. De regula, Bitcoinul se stocheaza in portofele (wallet-uri) electronice. Acestea vin intr-o varietate de exemple, fiecare oferind diferite nivele de securitate, stocare si posibilitati de accesare a crypto-ului detinut.

Ce este important de mentionat totusi este ca portofelele nu stocheaza practic Bitcoin-ul detinut. Mai degraba este o posibilitate de a stoca cheile private pentru a-ti accesa crypto-ul si a-l putea cheltui sau transfera. Aceste chei digitale sunt extrem de importante pentru ca daca le vei pierde, tehnic vei pierde posibilitatea de a-ti accesa crypto-ul. 

Putem sa facem o analogie cu o casuta de email. Daca, de exemplu, ai pierdut calculatorul/ telefonul, nu inseama ca ti-ai pierdut emailurile. Poti sa le accesezi de la alt calculator, atata timp cat ai retinut parola casutei de email. Imagineaza-ti o parola complexa fara posibilitatea de a o recupera vreodata daca o pierzi. 

In prezent exista 5 tipuri de portofele:

  • desktop
  • mobile
  • online
  • hardware
  • hartie

Fiecare tip de portofel prezinta anumite avantaje si dezavantaje, insa poti alege un tip care sa fie pe masura asteptarilor tale. 

De unde sa cumperi Bitcoin in Romania

Din pacate, acest proces nu este atat de simplu si de accesibil tuturor, asa cum unii isi pot imagina. Cu toate acestea, in prezent, au aparut multiple oportunitati de achizitie a monedelor digitale. Fiecare metoda prezinta anumite avantaje si dezavantaje, iar utilizatorii pot decide care este cea mai buna metoda, in functie de preferintele lor. 

ATM-uri

Cu toate ca inca nu sunt destul de comune, ATM-urile reprezinta o varianta facila si accesibila tuturor pentru achizitia de Bitcoin. De regula, poti introduce cash in ATM, iar la final, fie vei primi un cupon/bon in care vei avea detaliile despre cum sa iti accesezi moneda digitala, ori suma respectiva iti va fi transferata direct in portofel (in cazul in care ai unul). 

Exchange-uri

Majoritatea exchange-urilor de unde poti cumpara Bitcoin sau alte monede virtuale te vor pune sa treci printr-un proces de inregistrare in care va trebui sa le furnizezi diferite date (pasaport, buletin, sursa fondurilor, etc.). De asemenea, majoritatea exchange-urilor vor avea nevoie sa conectezi si un cont bancar pe numele tau. Transferurile de fiat vor fi acceptate doar in acest cont. Exchange-urile sunt entitati legale care functioneaza pe un principiu de a cunoaste orice client si pentru a preintampina eventualele tentative de spalare de bani sau de sustinere a activitatilor ilicite.

Este important de mentionat ca atunci cand faci tranzactii pe reteaua blockchain inseamna ca folosesti un pseudonim si nu ca esti anonim. Mai multe detalii poti afla aprofundand acest subiect. 

Fiecare utilizator de crypto va avea nevoie de anumite caracteristici la un exchange, drept urmare, aceasta varietate care exista in prezent, poate multumi pe toata lumea. Dupa ce vei trece prin procesul birocratic explicat mai sus, vei putea sa cumperi bitcoin sau alta moneda digitala accesibila in exchange-ul respectiv. 

Daca vrei sa faci trading (sa vinzi si sa cumperi de multe ori pe zi) ori pur si simplu sa investesti in Bitcoin pe termen lung, exista cate un exchange pentru fiecare. 

Exchange-uri de unde poti cumpara crypto legal si in siguranta

Exchange/WalletTaxeObservatii
Binance> 0,1%Cel mai mare exchange de crypto din lume. 
Coinbase0,5% (minim 1$)Unul dintre cele mai cunoscute exchange-uri/wallet-uri. 
Crypto.comIncepand cu 0% (In functie de modalitatea de achizitie (transfer bancar sau card)Avantaj – card cu cashback variabil, in functie de suma depozitata. 

Pe langa schimburi valutare intre crypto si fiat sau intre diferite monede virtuale (trading), exchange-urile ofera, de regula, servicii de stocare a crypto-ului (portofel). Cu toate acestea, este recomandat sa folosesti doar exchange-urile care iti ofera cheile private. In acest mod, esti sigur ca tu esti cel care detine crypto-ul si nu exchange-ul. Povestea este mult mai complexa in acest caz si o sa o abordam intr-un alt articol. 

P2P (Peer-to-Peer)

Aceasta metoda nu necesita implicarea unei banci sau unui proces birocratic ca in cazul exchange-ului. Tot ce trebuie sa faci este sa intalnesti vanzatorul/cumparatorul de crypto si sa executati tranzactia face-to-face sau via alte platforme. Acest sistem, cu toate ca poate facilita executarea tranzactiilor anonime, este destul de riscant fiind predispus inselatoriilor. Nu faceti astfel de tranzactii decat daca aveti incredere in persoana cu care intentionati sa executati schimbul. 

Dificultati in achizitia de Bitcoin

Credit card

Cu toate ca pare simplu (sau chiar foarte complicat) sa cumperi Bitcoin, inca sunt foarte multe obstacole de care te poti lovi. Daca vrei sa cumperi Bitcoin cu cartea de credit, in functie de tipul de card sau de furnizorul de servicii bancare, este posibil ca crypto exchange-ul sa respinga tranzactia. Motivul este ca dupa ce cumperi crypto, poti suna banca si poti incerca sa anulezi tranzactia. In acest timp, tranzactiile cu crypto sunt ireversibile. De exemplu, unele exchange-uri nu accepta sa cumperi crypto cu Revolut, iar altele nu accepta decat alimentarea cu fiat prin transfer bancar (si nu plata cu cardul). 

Protectia la risc

Este important de retinut ca si in situatia in care vei alege sa folosesti serviciile unui exchange legal care a facut toate verificarile necesare aprobarii contului tau, fondurile tale nu sunt 100% in siguranta. Exchange-urile pot fi victima atacurilor hackerilor, sau pot aplica pentru insolventa/faliment, fara a putea sa returneze fondurile. 

Nivelul de securitate pe care trebuie sa il aplici trebuie sa fie proportional cu suma investita in crypto. Daca vrei sa investesti o suma pe care tu o consideri mare pentru veniturile tale, ar trebui sa apelezi la un specialist care sa te ghideze in acest proces si sa te asiguri ca iei cele mai bune masuri. 

Concluzii

Sa cumperi crypto nu e foarte dificil. Problemele apar cand trebuie sa il stochezi in siguranta.

Foloseste un portofel electronic de incredere care sa iti ofere cheile private. 

Stocheaza cheile private ca si cum ai stoca pin-ul cardului tau. Cel mai sigur este sa le scrii pe o hartie pe care sa o depui intr-un loc sigur. Daca ai posibilitatea, asigura-te ca ai macar 2 copii din acea hartie si depoziteaza-le in locuri diferite (pentru a evite distrugerea lor in caz de calamitati, incendii, inundatii). 

Nu impartasi cheile private cu absolut nimeni si nu le stoca pe calculator/telefon. 

Exchange-urile ofera anumite servicii de stocare a monedelor virtuale, insa este important sa le verifici legalitatea si increderea. 

Leave a comment