Skip to content Skip to footer

Decentralized Finance

Ce reprezinta “Decentralized Finance” (DeFi)

Pe scurt, reprezinta totalitatea aplicatiilor financiare care sunt construite pe reteaua blockchain. Acest ecosistem intentioneaza sa fie open-source, transparent si sa permita oricui sa participe, fara sa exista nicio autoritate centrala - asadar, nu este reglementat. Utilizatorii vor avea controlul total asupra bunurilor/investitiilor si pot interactiona in acest ecosistem peer-to-peer (P2P) sau prin intermediul aplicatiilor decentralizate (dapps - decentalized applications).
Ideea centrala din spatele acestui concept o reprezinta accesul usor la servicii financiare de catre cei care, in mod obisnuit sunt izolati de catre aceste servicii.
Un alt potential avantaj al acestui ecosistem decentralizat este reprezentat de modularitatea in care este construit - permitand diferitelor aplicatii sa poata crea noi piete de servicii si produse financiare.

Cum si pentru ce poti folosi DeFi?

Depozite bancare si credite

Protocoalele pentru imprumuturi sunt cele mai populare tipuri de aplicatii ca parte a ecosistemului DeFi. Acestea au numeroase avantaje fata de sistemele bancare traditionale. Poti obtine imprumutul instant, fara verificari de “credit-score”, birocratie extinsa, comisioane ascunse. In schimb, va trebui sa depozitati o valoare in crypto ca si “collateral”. Spre exemplu, daca depozitezi 1 BTC poti obtine un imprumut instant de 0,5 BTC. De ce ai depune BTC-ul pe care il ai si nu l-ai converti in fiat (EUR sau USD)? Pentru ca azi BTC-ul tau poate valora 40 000 EUR, iar peste o saptamana valoarea lui poate fi mult mai mare. 

Alte servicii monetare

Dapps sunt, prin definitie, aplicatii financiare, iar serviciile bancare reprezinta principalele utilizari ale lor. Pot fi folosite pentru a emite stablecoins, asigurari sau credite ipotecare,  

Stablecoins sunt bunuri de crypto a caror valoare este fixa, stabila (poate fi 1 USD sau 1 EUR). Avantajul fata de fiat este ca pot fi transferate rapid de la un utilizator la altul. 

Piete decentralizate

Este o categorie destul de vasta si dificil de vizualizat dar ofera si cel mai mult loc inovatiei. 

Unele dintre cele mai importante aplicatii construite pe blockchain sunt Exchange-urile Decentralizate (decentralized exchanges – DEX). Aceste platforme permit utilizatorilor sa schimbe diferite crypto fara a fi nevoie ca unele exchange-uri centralizate (Coinbase, Binance, etc) sa tina crypto-urile. 

Un alt avantaj al DEX-urilor este costul mult mai redus pentru conversia crypto-ului. 

Concluzie

In final este important sa intelegi ca tehnologia blockchain este la inceput si poate fi supusa erorilor umane (codul este scris totusi de catre ingineri). Nu investiti sume mari de bani in proiecte pe care nu le intelegeti sau in tehnologii care promit dobanzi astronomice. Nu transferati/convertiti crypto-ul pe care il detineti in contracte smart de care abia ati auzit. 

Sursa articolului

DeFi sites

 

Platforma   perioada Dobanda

Crypto.com

(folosind linkul de mai sus vei primi 25$ la inscriere, conform conditiilor).

Minim 30 zile – maxim 90 de zile 2% – 4,5%
Binance Flexibil sau Fix (in functie de produs) 1% – 10%
Blockfi N/A 4,5% – 8,6%
Nexo N/A 6% – 10%
Celsius N/A 6% – 13%

 

Proiectul saptamanii

Crypto.com

Exchange / Wallet

Avantaje
Fee-uri reduse
Tu detii cheile private
Gama larga de crypto
Aplicatie intuitiva
Card cu cashback