Skip to content Skip to footer

Ce este Bitcoin si cum functioneaza

Conceptul de Bitcoin (BTC) a aparut pentru prima oara in 2008 intr-un “white-paper” scris de o persoana cu pseudonimul Satoshi Nakamoto. In 2009 BTC a devenit live pe internet, iar la inceput a functionat doar ca o moneda de schimb, castigand popularitate in timp. 

Cu toate ca la inceput BTC nu avea nicio valoare raportat la schimbul cu dolarul american (USD), pretul accestuia a crescut in timp, ajungand sa valoreze, uneori, mai mult de 60 000$ per coin (poate, acum cand citesti articolul, valoarea lui sa fie complet diferita). Bitcoin este perceput in industria crypto ca un “lingou de aur” – sau ca un bun care stocheaza valoarea in timp (store-of-value). In prezent (2021) BTC inca nu are o alta utilitate, spre deosebire de alte proiecte crypto (Ethereum, Chainlink, etc.).

Bitcoin functioneaza pe propriul blockchain care poate fi inteleasa ca o retea. Este important de retinut ca ideea principala a Bitcoinului a fost sa rezolve una din problemele principale ale comertului online – si anume lipsa de incredere in cazul tranzactiilor online. 

Registrul (Ledger)

Una dintre provocarile comertului (mai ales cel online) o reprezinta securizarea tranzactiilor dintre cumparator si vanzator. De exemplu, cum poate George sa aiba incredere in Maria atunci cand este vorba de o anumita tranzactie, mai ales cand cei doi nu se cunosc. Raspunsul simplu ar fi – cu ajutorul unui registru sau a unui document care inregistreaza tranzactiile intre terti. 

O analogie amuzanta si extrem de simplista ar fi cu celebrul “caiet” care se folosea in trecut in Romania, in special in mediul rural (este posibil ca inca sa se mai foloseasca). George ii promite Mariei ca ii va plati 5 lei pe un produs. Insa, in acest exemplu – cei doi se cunosc si au relativ incredere unul in celalalt. Daca vine o persoana din afara cercului lor de cunostinte, de regula nu ar putea sa beneficieze de avantajele “caietului”. 

Multa vreme, registrele au fost considerate un instrument de incredere in gestiunea finantelor. Aproape toti indivizii sau toate familiile foloseau unul pentru a inregistra platile si datoriile. Cu toate acestea, sistemul s-a dovedit adesea a fi sortit erorilor deoarece responsabilitatea corectitudinii datelor statea in cel care il gestiona.

Exemplu de tabel “single-entry” 

TranzactieSuma
Chirie Ianuarie1000 lei
Chirie Februarie1000 lei
Total = 2000 lei

Registrele “double-entry” au fost folosite si au devenit celebre odata cu introducerea lor in circulatie de catre puternica familie Medici din secolul al 14-lea din Florenta. Inovatia a fost ca acesta se baza pe stocarea tranzactiilor in 2 registre – credit si debit, in acest fel tranzactiile puteau sa fie auditate oricand. 

In prezent, acest lucru reprezinta o normalitate in toate sistemele bancare pretutindeni. Banca sau institutia financiara care gestioneaza banii joaca rolul unei autoritati centrale care se asigura ca nu vei cheltui ceea ce nu ai in cont (over-spending). 

Exemplu de registru cu dubla-intrare (double entry bookkeeping)

In jurul anului 2000, expertul in criptografie financiara, Ian Grigg {mai multe detalii aici}, a propus conceptul de tripla-intrare (triple-entry) ca si solutie pentru a securiza tranzactiile in comertul online si pentru emiterea de noi active cum ar fi actiuni, obligatiuni, etc. 

In acest context, ar trebui sa existe un mecanism neutru, de exemplu, impartit de George si Maria, care sa verifice tranzactiile si sa le semneze digital – astfel realizand un lant de tranzactii verificabile (block – chain, te-ai prins?). 

In consecinta, un bun digital va fi o chitanta criptografica care se refera la un lant de semnaturi digitale. 

Aceasta solutie ar trebui sa rezolve problema increderii intre terti – cand unul din ei ar fi putut modifica registrele in beneficiul propriu. Cu toate ca sistemele bancare moderne practica acest sistem de mult timp, trebuie mentionat existenta unei slabiciuni. Toata puterea se afla in mainile unei autoritati centrala (banca sau sistemul financiar), iar aceasta poate falimenta, poate fi condusa prost de catre manageri corupti sau ar putea fi atacata de catre hackeri si baza de date sa fie stearsa sau modificata. 

BitcoinUn sistem electronic de cash peer-to-peer (P2P)

Simplificat – Bitcoin este un sistem criptografic public si autonom care faciliteaza schimbul de valute digitale intre terti prin intermediul unei secvente de tranzactii semnate digital.

Creatorul Bitcoinului, Satoshi Nakamoto, afirma ca o moneda electronica este un lant de semnaturi digitale. Procesul de baza al unei tranzactii cu Bitcoin este identic cu o secventa de mesaje care pot fi gasite in conceptul unei chei criptografice publice. 
Bitcoin transaction process

Blockchain

Dupa cum am spus mai sus, aceste tentative de a crea monede electronice au mai existat in trecut insa au esuat din cauza ca implicau o autoritate centrala care putea fi supusa esecului/erorilor foarte usor. 

Drept urmare, Satoshi a observat ca pentru un sistem de tranzactionare P2P sa functioneze, toate tranzactiile trebuie sa fie auditate public printr-un registru comun sau o baza de date care sa contina toate tranzactiile precedente.

Solutia gandita de el a fost un server P2P datat (timestamp) si distruit pe retea la toti utilizatorii. Modul in care serverul functioneaza este prin criptarea (hashing) blocurilor de informatie (mesaje, tranzactii) care sunt datate si distribuite la toti utilizatorii pe retea.

Data fiecarui bloc de informatii face referire la  blocul precedent, creand astfel un lant criptografic securizat cu date verificabile si mai securizate cu fiecare bloc de informatii. Acest tip de server descris de Satoshi a devenit cunoscut ca si blockchain. 
Timestamp server in Bitcoin blickchain

Minarea Bitcoinului tip “Proof-of-work”

Pentru ca tranzactionarea P2P sa fie securizata impotriva eventualelor atacuri, Satoshi a conceput metoda “proof-of-work” (PoW), sistem inspirat din Adam Back – Hashcash care a fost aplicat si predecesorilor Bitcoinului (B-money si Bit Gold). 

Acest proces (PoW), in care reteaua valideaza continuu tranzactiile executate si le inregistreaza in baza de date comuna sub forma de blocuri de date securizate criptografic, a capatat denumirea de minare (crypto-mining). In acest fel se produc/emit Bitcoini care sunt pusi in circulatie. 

Timpul, energia si resursele investite in securizarea si validarea tranzactiilor este rasplatit cu valuta digitala, iar minerii primesc aceste taxe. Este important de precizat ca pentru orice tranzactie pe blockchain se platesc taxe. Acestea stimuleaza minerii care sunt de la simpli indivizi pana la companii (unele listate la bursa) care investesc in echipamentele necesare sustinerii blockchainului si a validarii retelei. 

Pe scurt cam asa s-ar putea explica blockchain-ul si modul in care functioneaza. Pentru a interzice Bitcoinul sau pentru a-l “distruge”, ar fi necesar un efort global pentru a inchide toate statiile de minare si pentru a distruge fiecare nod de retea. In plus, trebuie sa se stearga baza de date/registrul (ledger) de pe toate mediile de stocare. Drept urmare, este evident ca acest scenariu este foarte putin probabil sau chiar imposibil (anumite state nu vor cadea niciodata de comun acord asupra unor aspecte), asadar, putem sa consideram ca Bitcoinul va functiona timp de multi ani de acum inainte. 

Politica monetara a Bitcoinului

Agitatia din jurul Bitcoinului il arata ca fiind o tehnologie revolutionara care incearca sa separe banii si statul. Cu toate acestea, daca ne uitam la istoria banilor, Bitcoinul este doar parte din evolutia normala la care ne putem astepta. 

Banii au fost dintotdeauna un fenomen social si tehnologic dezvoltat de catre oameni pentru oameni. In acest sens, este logic ca banii sa sufere un upgrade sistematic in era digitalizarii. 

Pentru a intelege conceptul din spatele Bitcoinului este important sa intelegem cum sunt creati banii si care este politica monetara a statelor atunci cand emit sume de bani in circulatie. Nu o sa discutam acum despre astea, insa o sa punctam care sunt cele mai importante idei de retinut despre Bitcoin:

  • Doar 21 de milioane de Bitcoini vor fi emise, respectand un program predictibil (rezistent la inflatie)
  • Orice poate tranzactiona si detine Bitcoin fara niciun fel de permisiune (rezistent cenzurii)
  • Doar posesorul Bitcoinului il poate cheltui, pe baza de semnatura digitala (rezistent confiscarii)
  • Toti utilizatorii trebuie sa poata verifica tranzactiile de Bitcoini (rezistent falsificarii).

Surse folosite in crearea articolului:

https://cointelegraph.com/bitcoin-for-beginners/what-is-bitcoin

https://iang.org/papers/triple_entry.html

https://en.wikipedia.org/wiki/Hashcash

Credit foto: 

https://cointelegraph.com

Leave a comment