Menestreli, trubaduri, domniţe şi cavaleri s-au adunat, la sfârşitul săptămânii trecute, în Cetatea Neamţului, în cadrul unui eveniment cultural de excepţie. Festivalul de lăută, ajuns la cea de-a treia ediţie, are ca scop promovarea tradiţiilor medievale şi a acestui instrument .Organizatorii ar vrea ca autorităţile să introducă studiul lăutei în programa şcolară.
La festivalul de la Târgu Neamţ au fost prezenţi toţi „lăutiştii” importanţi din România, între ei aflându-se Constantin Lazăr (Iaşi), Caius Hera (Timişoara) şi Nicolae Szekely (Hunedoara). Atmosfera medievală a fost întregită de prezenţa domniţelor în straie de epocă, a cavalerilor echipaţi de luptă, a meşteşugarilor organizaţi în bresle, a spectacolelor de teatru medieval.
Lăuta, un instrument reînviat
Evenimentul, derulat în perioada 16-18 august, şi-a dorit să aducă în Cetatea Neamţului, una dintre zidirile medievale importante din Moldova, o altfel de manifestare, mai puţin zgomotoasă şi mai apropiată de sufletul oamenilor. „Am dorim să oferim publicului un spectacol de calibru şi o ieşire plăcută în Cetate. Dorim să promovăm lăuta, un instrument omniprezent până în secolele XVI-XVII. A dispărut pentru un secol şi a reapărut în secolul XX”, a spus Mirel Remescu, de la Centrul Cultural „Petre Tuţea”, principalul organizator al manifestării. Refacerea lăutei a fost o adevărată aventură. Instrumentul este confecţionat din lemn netratat şi se degradează cu trecerea timpului.