1.8 C
Paşcani
joi, decembrie 26, 2024

Tinerii din Pașcani pot da lecții de dezbateri

Clubul de dezbateri ”Narnia Logic” se pregătește pentru o competiție națională importantă. 12 tineri ambițioși de la școlile din Pașcani vor să se remarce prin arta oratoriei și să răspundă cu argumente clare unor probleme generale ale oamenilor de pretutindeni.
O inițiativă frumoasă venită din partea unui profesor de la Colegiul C. F. ”Unirea” Pașcani, a dus la orientarea tinerilor din localitate spre dezbateri, însă ei nu se opresc aici.

Clubul de dezbateri ”Narnia Logic” din Pașcani, coordonat de Daniela Orășanu, vrea să își lărgească orizontul și să primească noi membri, indiferent de școala sau localitatea din care fac parte.

Ei se remarcă deja prin participarea la competiții naționale și internaționale, ba mai mult, vor să impresioneze prin inițierea celor mai noi dintre membri și implicarea lor în competiții naționale renumite.
echipa cf unirea dezbateri

9 tineri din Pașcani nu se opresc la a discuta teme generale cu un public restrâns, format din colegii lor, ci vor să participe la întreceri importante din domeniu pentru a se face cunoscuți. De aceea se pregătesc deja pentru un concurs renumit, ”Saint George City of Debate 9”, cea mai mare competiţie de dezbateri academice pentru liceeni din Europa, care va avea loc la in perioada 6-8 martie la Sfântu Gheorghe.
concurs dezbateri

”Ne pregatim sa participam cu 2 echipe la concursul national de ”debate”, organizat la Sfantul Gheorghe in martie, de unde speram sa ne intoarecem cu un loc cat mai bun.” declară Vlad Plaiu, membru al clubului ”Narnia Logic” din Pașcani.

Moțiunile pe care le vor susține tinerii noștri au interes general și implică multe cunoștințe, așadar participanții au nevoie de o pregătire temeinică. Teme precum : libertatea de exprimare sau religie, porțile deschise sau nu pentru românii care vor sa munceasca in strainatate,
sunt cele la care membrii clubului lucreaza deja impreuna.

După o primă întâlnire în 24 ianuarie la Sfântu Gheorghe, urmează o nouă ediție a întâlnirilor regionale de debate, iar organizatorii speră să devină o obișnuință pentru cluburile din centrul țării .

Moțiunile pe care le vor susține tinerii noștri au interes general și implică multe cunoștințe, așadar participanții au nevoie de o pregătire temeinică: Acestea se referă la afirmația că : ”Dreptul la liberă exprimare, nu include dreptul de a ofensa religii” și la ideea că ”Ar fi fost mai bine pentru România ca statele membre UE să nu își fi deschis piețele de muncă pentru cetățenii români.”
Dacă prima dintre moțiuni este mai ușor de susținut, a două are nevoie de argumente care să presupună cunoștințe din mai multe domenii, așadar tinerii noștri harnici deja lucrează intens la pregătirea competiției.
CLUB DEZBATERI

Elevii pășcăneni se pricep la dezbateri mai bine decât adulții și asta o spun rezultatele și atitudinea lor. La dezbaterile organizate de ei, oamenii nu sunt judecați, ideile sunt analizate și susținute cu argumente clare, ironia, jignirile, cearta și atitudininile lipsite de control nu sunt permise.
Și cetățenii ar putea învăța aceste reguli pentru a înțelege că dezbaterile publice, așa cum au fost cele desfășurate în ultima vreme în Pașcani, înseamnă cu totul altceva.
Cei implicați sunt entuziasmați de aceste activități și își doresc să se perfecționeze.
”Ma regasesc in termenul de dezbateri. Duminica de duminica participi la sedintele clubului, si fac asta din suflet, avand in vedere ca imi ofera o sansa unica: sa ma ”cert” intr-un mediu organizat, cu argumente. Este ca o oaza in care ma linistesc dupa o saptamana de scoala, si ma pregatesc pentru una noua intr-un mediu distractiv si educativ. Pana acum am participat cu o echipa formata din 3 elevi la concursul PTA X (Primul turneu Argo), concurs destinat exclusiv debater-urilor incepatori.” ( Vlad Plaiu)

Clubul de dezbateri ”Narnia Logic” din Pașcani, a fost înființat și este coordonat de Daniela Orășanu, făcând parte din Asociatia Romana de Dezbateri Oratorie si Retorica.
ORASANU
Aceste activități urmăresc dezvoltarea spiritului critic și civic în rândul tinerilor în special, cultivând valori precum empatia, toleranța, respectul. Activitățile îi ajută pe participanți să aibă mai multe cunoștințe din domenii diferite, să se implice, să devină responsabili.
Așteptăm cu nerăbdare rezultatele tinerilor noștri.

Recomandări