Peste tot în România, apa, curentul, gazul și căldura sunt întrerupte de furnizorii de servicii, mai devreme sau mai târziu, din cauza consumului neplătit, mai ales acolo unde nu sunt contracte de furnizare, iar beneficiarii se încăpăținează să intre în normalitate. Mai mult, furtul de utilități este sancționat de legea civilă și penală.
La Pașcani, astfel de practici sunt considerate abuzive, dar numai pentru operatorul județean de apă și canalizare, nu și pentru cei de la gaz sau electricitate. Par odioase atunci când sunt aplicate la blocurile unde locuiesc și cei care îi instigă pe locatari să nu încheie contractele de distribuție, să nu achite datoriile (la fel cum fac și ei), să nu accepte asociațiile de proprietari și nici să nu își desemneze reprezentanți de scară. Exact acolo unde furnizarea apei a fost reluată clandestin, prin sechestrarea și modificarea rețelelor publice.
În Republica Pașcani, de un an de zile, locatarii de la 270 de scări de bloc consumă apă fără să plătească. Nu o pot plăti pentru că nu au contracte de furnizare. Nu au contracte de furnizare deoarece nu vor să le semneze. Nu le semnează pentru că așa au fost manipulați să o facă. Au refuzat să se asocieze, să își desemneze un reprezentant de scară sau să își facă branșamente individuale din zeci de motive, acumulând în acest timp datorii, penalități și multă otravă în suflet. I-au pus pe fugă pe cei care au încercat să rezolve această problemă, preferând să creadă minciunile de la televizor.
Tot în “Republica Rățoi”, sute de oameni nu și-au achitat facturile la utilități de ani sau zeci de ani de zile. S-au adunat datorii uriașe, peste 4 milioane de lei prescrise, iar societățile furnizoare sunt în pragul falimentului.
Motivul: apa este de la Dumnezeu, este a pășcănenilor și nu trebuie înstrăinată, iar consumul ei este un drept constituțional și nimeni nu are dreptul să închidă robinetele…!
În același timp, locatarii din 130 scări de bloc, cei de la case și societățile comerciale au încheiat contractele, și-au achitat facturile și nu au datorii. Acolo s-au rezolvat problemele, deci se poate!
În al doilea municipiu din județ, mai bine de de jumătate din populație este condamnată să trăiască în sărăcie, fără apă și canalizare. Vorbim de locuitorii din cele cinci suburbii și unele cartiere de case din Pașcani. Pentru că administrația locală nu a fost în stare să rezolve această problemă timp de 25 de ani, Uniunea Europeană ne pune la dispoziție 13 milioane de euro pentru a face investiții. Câteva sute de persoane de la bloc, care au apă și canalizare, militează pentru a renunța la astfel de finanțări nerambursabile pentru a le fi, doar lor, mai bine. Unii o fac de nevoie, alții pentru că au acceptat să facă parte dintr-o complicată ecuație de manipulare, pusă la cale de cei care vor să acopere furturile uriașe de la fostul operator de apă și canalizare, de cei care vor să obțină cu orice preț capital politic, alături de slugile lor mediatice.
În “minunata dumbravă” de pe malul Siretului, cei care au datorii la apă se erijează în lideri ai societății civile. O minoritate de câteva sute de oameni vor să conducă orașul, în timp ce restul cetățenilor se uită și nu înțeleg nimic. Starea de anormalitate a devenit o obișnuință, mitingul a luat locul dialogului, bidonul cu apă – locul robinetului. Primarul și cei 19 consilieri locali nu reușesc să iasă din această logică a absurdului, să își asume o decizie radicală, definitivă și în interesul tuturor.
Eu am atras atenția, în zeci de emisiuni, că o astfel de abordare este greșită și că pășcanenii de la bloc sunt în pericol de a rămâne fără apă, dacă nu vor găsi o soluție pentru a încheia contractele de furnizare și pentru achitarea consumurilor de apă.
Am spus destul de apăsat că este o greșeală uriașă ca locatarii să accepte rebranșările ilegale, la inițiativa unor iresponsabili.
În fine, eu am avut dreptate, constat fără nici o bucurie, în timp ce militanții anti-Apa Vital și aparatul de propagandă m-au înjurat cu gura plină.
În concluzie, observ că cei care au generat acest scandal uriaș la Pașcani acum încearcă să scape de orice fel de responsabilitate, arătând cu degetul în altă parte.
Vă aduceți aminte cum patronul ATV, Răzvan Grecu, spunea într-o emisiune că apa consumată de pășcăneni este un cadou de la Moș Crăciun și că nu trebuie plătită de cei care nu au contract?
Dar de profesorul Ioan Radu, care îi îndemna pe oameni să nu își achite consumurile, pe motiv că ar fi scutiți de o ordonanță de urgență, care nu se aplică în acest context? Să pună stăpânire, în mod abuziv, pe domeniul public și să rebranșeze blocurile la apă în mod ilegal?
De cei care au aplaudat rebranșările ilegale la apă, de secretarul Mircea Zuzan – care a blocat toate demersurile administrative pentru a se intra în normalitate, de deputatul Neculai Rățoi și fostul director Ioan Prisecaru – care au un singur interes, cel de a acoperi furturile de la Prest Serv Apa?
Ei sunt principalii vinovați pentru că s-a ajuns până aici!
Când au fost delegate serviciile de apă și canalizare, ei au făcut tot posibilul ca activitatea operatorului ieșean să fie blocată la Pașcani.
Când locatarii au încercat să facă asociații de proprietari, tot militanții anti -Apa Vital au început o campanie de descurajare și dezinformare, prin presă, prin afișe și chiar în adunările populare. Culmea este că printre ei se află și șefi de asociații, care, prin responsabilitățile asumate, ar fi trebuit să încheie contractile de furnizare, nu să îi încurce pe locatari.
Nici cei care au vrut să își desemneze reprezentanți de scară sau să aibă branșamente individuale nu au fost lăsați în pace. Unii au fost înjurați, alții chiar amenințați pentru a nu face nimic, pentru a aștepta. De ce? Pentru că ”orice contract încheiat ar aduce avantaje primarului Pantazi și societății Apa Vital și dezavantaje celor care luptă împotriva lor…”
Este vorba despre un război între ei și Apa Vital, o spune chiar șeful propagandiștilor, Răzvan Grecu. Început de cine și cu ce scop? Se vede clar că nu are nici o legătură cu problemele oamenilor, cu viitorul acestui oraș, de vreme ce locatarii sunt îndemnați să aștepte, nu să își rezolve problemele, să stea fără apă și canalizare doar de dragul unei cauze pe care tot mai puțini o înțeleg sau să acumuleze penalități și să fie trimiși în judecată pentru a fi executați silit.
Este războiul lor, pentru protecția sistemului mafiot, pentru a fi acoperite hoțiile, pentru putere și interese politice, iar pășcănenii de buna credinta nu ar trebui să fie amestecați.
Cred cu tărie că, dacă așa-zisa societate civilă ar fi avut interes să rezolve problemele, nu să le acutizeze, nu s-ar fi ajuns aici. Singura soluție logică este încheierea contractelor și plata datoriilor către furnizor. Nu contează cum se numește societatea! Astăzi este Apa Vital, mâine poate fi altcineva. Aceasta este o problemă administrativă care poate fi rezolvată doar de consilierii locali, intr-o luna, un an sau niciodata, dar locatarii nu pot si nici nu trebuie sa astepte. Atunci când îi îndemni pe oameni să nu încheie contracte, să nu își achite consumurile, să nu se asocieze și să îndure, trebuie să te aștepți și la consecințe.
P.S. pentru propagandiști și politruci:
Stiu ca sunt locatari de buna credinta, care nu pot face mai mult, care sufera din cauza “razboiului apei”. Am toata stima pentru ei si le cer iertare, in numele celor vinovati.
Nu țin partea administrației locale. Nici societatii Apa Vital! Am criticat ce a fost de criticat, am cerut demisia celor responsabili.
Știu ce au solicitat locatarii de la bloc: contracte individuale – așa cum erau la P.S.A. și prețuri mai mici la apă și canalize. Contractele pot fi încheiate doar acolo unde sunt branșamente individuale, iar prețul apei va fi majorat chiar și de operatorul local. Este cinic sa le promiti oamenilor ca PSA ar putea rezolva solicitarile pascanenilor stiind ca nu se poate.
De ce nu respectati, in aceeasi masura, si vointa celor care vor sa se asocieze, sa semneze contractele sau sa isi faca bransamente individuale? Ei nu au drepturi, doar voi aveti?
Nu îmi este frică de amenințările voastre, nu sunt plătit de nimeni să spun ceea ce cred că trebuie spus. Sunt un om liber și probabil incomod, care prețuiește mai mult responsabilitatea, decât popularitatea.