0.2 C
Paşcani
vineri, decembrie 27, 2024

Harlau: S-a nascut in timpul rascoalei din 1907, a trecut prin doua razboaie mondiale si inca se afla in viata

 

Elena Viţelariu este cel mai vârstnic ieşean * femeia s-a născut în anul 1907, la Maxut (Deleni) * a avut opt copii, dintre care doar doi mai trăiesc * chiar dacă a atins acest prag, bătrâna are o memorie de invidiat

Cel mai bătrân ieşean locuieşte în satul Maxut (Deleni). Elena Viţelariu s-a născut pe 3 septembrie 1907, în timpul răscoalei. Chiar dacă a bătut recordul la capitolul cel mai în vârstă ieşean, bunica Elena are o memorie de invidiat. Asta o demonstrează faptul că reprezentanţii Fundaţiei „Mareşal Alexandru Averescu” din Buzău au apelat la sprijinul Elenei Viţelariu pentru a afla cu exactitate ce s-a întâmplat cu Regimentul 48 infanterie, care a fost dislocat în două: la Maxut şi la Deleni. „Când am primit aceste solicitări, singura persoană care a putut oferi informaţii a fost doamna Viţelariu. Chiar dacă are o vârstă înaintată are o memorie de invidiat. Ea este cel mai vârstnic locuitor al comunei, chiar şi cel mai bătrân din judeţul Iaşi. În localitate, printre cei mai în vârstă îi mai avem pe Costache Roşu, de 91 de ani şi Ion Moldovan, de 86 de ani”, ne-au spus oficialii primăriei comunei Deleni. Despre primul război mondial ne-a povestit şi nouă, de parcă toate acestea s-ar fi petrecut de curând. „Aveam un frate mai mare pe care-l luau cu carul să adune soldaţii căzuţi pe front. Îi dezbrăcau şi, după ce săpau un şanţ mare, îi aruncau acolo după care turnau var peste ei. A fost jale mare”, şi-a amintit bătrâna.

A bătut recordul

Elena Viţelariu este ce-a cel mai longeviv ieşean. Ea s-a căsătorit în anul 1927 şi a avut opt copii – şase fete şi doi băieţi, dintre care doar doi mai supravieţuiesc. De pe urma acestora are 25 de nepoţi şi strănepoţi. Acum, bătrâna este în grija unei nepoate, Anişoara Lupaşcu, soţul decedând în anul 1985. „Am 105 ani şi mă simt bine. Sunt singura supravieţuitoare din familia mea. Am avut o soră mai mare, care a trăit tot 105 ani. Singurul necaz este că nu mai pot merge şi nici nu văd. De altfel, aş merge la biserică. Am noroc de nepoţi care au grijă de mine”, a adăugat Elena Viţelariu. Durerea mare a femeii este că, deşi mai are două fete în viaţă, niciuna nu vrea să o vadă. Ura faţă de mama lor a pornit de la un petec de pământ, în urmă cu mulţi ani. Acum, că a ajuns neputincioasă şi la o vârstă înaintată, cele două fiice nici nu vor să audă de mama lor. „Eu am grijă de bunica. Îi dau de mâncare, o spăl, o schimb… Trebuie să o îngrijesc”, a spus Anişoara Lupaşcu, nepoata Elenei Viţelariu. Pentru ca durerea să fie şi mai mare, Elena Viţelariu şi-a mai îngropat una din fiice în urmă cu aproximativ trei luni. „Era aşa bolnavă şi tot a avut grijă de mine până în ultima clipă. Îmi pare rău de celelalte două care au mai rămas, că nu vor să mă vadă. Mă rog în fiecare zi la Dumnezeu să-mi dea şi mie şi lor sănătate”, a mai spus bătrâna.Întrebată ce ar face dacă ar putea merge şi vedea, Elena Viţelariu ne-a spus că primul lucru ar fi să facă o pomenire la biserică. „Dacă aş fi în putere aş face un praznic frumos, să-i ajut pe cei săraci. Soţul meu, de fiecare dată îmi spunea atunci când era sărbătoare, să luăm pomeni şi să le dăm sărmanilor”, a mai spus Elena Viţelariu.

 

Continuare pe : www.evenimentul.ro

Recomandări