Pe plaja, la munte sau la mare, în concediu, vacanță sau timp liber nu trebuie să uităm, pe lângă distracție – să citim. Oricine trebuie să aibă în bagaj și o carte. Specialiștii recomandă cărți ușoare, distractive, dar interesante, perfecte pentru o zi de relaxare. Și editurile oferă reduceri considerabile sau la dispoziția cititorilor stau bibliotecile. Pășcănenii și-au făcut lista de lecturi pentru această vară, în top fiind romanele de dragoste, de călătorie, de istorie sau psihologie.
Cărțile SF, de autocunoaștere, istorice sau poveștile pentru copii sunt doar câteva dintre preferințele tinerilor păcăneni. Mai sunt și cei care citesc ce le pică in mână sau axați pe literatură străina.
Sunt însă și cetățeni care nu au mai citit de multă vreme motivând diferite scuze, însă spun ei că vor trece cât mai curând pragul unei librării sau bilioteci.
Pentru cei care nu sunt hotărâți ce cărți vor să citească, conducerea bibliotecii Municipale vine cu câteva recomandări pentru toți păscănenii, de la cei mici până la adulți. (titluri in materialul video)
Și recitirea cărților este importantă.
Cărțile de aventură care stârnească curiozitate sau cele de cele de relaxare care ne învită să citim, sunt doar câteva dintre cele pe care le pune la dispoziție instituția din Pașcani.
Și cele motivaționale sunt din ce în ce mai căutate ori cele colorate de povești pentru copii. Nu sunt uitate și cele psihologice, unde tinerii găsesc răspunsuri la diferite întrebări.
Din punct de vedere psihologic, specialiștii spun că cititul ne îmbogățește vocabularul si cultura generală, dar mai ales face bine sufletului și psihicului.
Dar cum tehnologia avansează enorm pe zi ce trece așa se face că în ultimii ani, majoritatea cărților existente pe piață le putem citi și de pe tabeltă. Acest lucru prezintă avantaje și dezavantaje. Psihologii spun că răsfoitul unei cărți este mai plăcut decât cititul de pe tabeletă.
Pe lângă lectura obligatorie de școală, profesorii de limba și literatura română recomanda și alte cărți pentru o mai frumoasă dezvoltare spirituală și psihică. (titluri in materialul video)
Un sondaj realizat de Institutul Român de Studii Sociale arată că o treime dintre tinerii cu vârste de până în 30 de ani nu au citit nicio carte anul acesta. Doar 15% dintre cei intervievați au citit 5 sau mai multe cărți, iar restul două sau 3 cărți.
Datele mai arată că nici românii trecuți de prima tinerețe nu prea au pus mâna pe o o carte anul acesta. Aproape 70% dintre respondenții cu vârsta de peste 55 de ani au recunoscut că au un interes scăzut pentru literatură. www.bittv.info