Pascaniul are posibilitatea de a accesa fonduri europene pentru a cumpăra tablete pentru elevi şi echipamente în şcoli pentru cursurile online. În alte localităţi din judeţ astfel de cheltuieli au fost făcute deja, cu bani din bugetele locale, iar acum se aşteaptă decontarea lor.
Municipalitatea, însă, a aşteptat ca Guvernul să rezolve acesta problemă conform prevederilor legale. Subiectul a fost adus, din nou, în discuţie de primarul ales, Marius Pintilie, în cadrul unei conferinţe de presă.
El a cerut reprezentanţilor Primăriei, că până când noii aleşi locali vor depune jurământul, să facă tot posibilul pentru pregătirea unei cereri de finanţare pe acesta tema, care să fie depusă în regim de urgenţă. Pintilie a precizat că, mai întâi, ar trebui făcută o şedinţă cu toţi directorii de şcoli, pentru actualizarea necesarului de tablete şi echipamente electronice.
În replică, viceprimarul municipiului spune că mai întâi ar fi nevoie de un angajament financiar şi o hotărâre în acest sens din partea Consiliului Local, probleme care pot fi rezolvate în prima şedinţă de lucru a viitorului legislativ local. Gabriela Nedelcu a mai spus că, deocamdată, a fost publicat ghidul de finantare şi că cererile pot fi depuse de pe 15 octombrie până pe 15 ianuarie anul viitor şi că vor avea prioritate cheltuielile deja făcute în acest sens de autorităţile locale.
Ultima situaţie primită din partea şcolilor a fost făcută înainte de începerea noului an şcolar, la solicitarea ISJ Iaşi. Viceprimarul municipiului spune că ar fi mai uşor că cererile de finantare să fie depuse de şcoli şi nu de Primărie pentru că achizitiile să fie făcute direct, nu printr-o licitaţie care ar putea dura luni de zile, iar acesta variantă a fost discutată şi agreata cu directorii de şcoli.
Menţionăm că în ultima perioada Primăria Paşcani a alocat de la bugetul local peste 1,2 milioane de lei din care 900 000 lei pentru investiţii cu recomandarea de a fi folosiţi pentru desfăşurarea cursurilor online. Conform precizărilor directorilor, în aproape toate şcolile din oraş au fost montate echipamentele necesare pentru susţinerea orelor online iar în unele au fost achiziţionate deja tablete pentru elevi şi profesori. În şcolile din suburbii nu au fost făcute astfel de investiţii pentru că sunt elevi puţini şi este suficient spaţiu pentru susţinerea orelor, cu respectarea condiţiilor de distanţare.