-4.4 C
Paşcani
joi, ianuarie 16, 2025

Sfânta Dihonie şi-a făcut ieri loc lângă raclă: Dispute publice în premieră între autorităţile laice şi cele bisericeşti

Deciziile radicale luate de autorităţile centrale şi locale referitoare la pelerinajul de la Sfânta Parascheva au creat nemulţumiri evidente în sânul Mitropoliei de la Iaşi. Exprimate într-un limbaj indirect, dar ferm, fiind de altfel şi o premieră aceste neînţelegeri şi disensiuni, autorităţile bisericeşti spun că nu înţeleg deciziile. „Ni s-ar fi părut normal ca şi autorităţile să mizeze pe un comportament responsabil al credincioşilor, în continuarea aceleiaşi încrederi cu care au fost învestiţi, în calitatea lor de cetăţeni, la recentele alegeri locale”, spune purtătorul de cuvânt al Mitropoliei. Într-un comunicat al instituţiei, se mai lasă de înţeles că este nedrept faptul că oamenii din alte judeţe pot veni în Iaşi pentru orice alt motiv, mai puţin pentru pelerinaj. „Între libertăţile fundamentale se numără şi dreptul oamenilor de a-şi manifesta liber şi neîngrădit convingerile religioase. Organizatorii sărbătorii Sfintei Parascheva cer iertare lui Dumnezeu”, adaugă înalţii prelaţi de la Iaşi.

Pelerinajul la moaştele Sfintei Parascheva se va organiza anul acesta în condiţii cum nu au mai existat niciodată până acum. În urma deciziilor din urmă cu două zile ale Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU), dar şi a hotărârii de ieri a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, s-a stabilit faptul că la moaştele Sfintei Parascheva, pe durata pelerinajului, se pot închina doar ieşenii care au reşedinţa sau domiciliu în municipiul Iaşi, fiindu-le verificate buletinele în momentul în care se aşază la coadă. Mai mult decât atât, pentru prima dată în ultimii mai bine de 30 de ani, sunt şanse ca racla cu moaştele sfintei să nu fie scoasă din Catedrala Mitropolitană decât dacă se face o aglomeraţie foarte mare de persoane, care să nu poată fi gestionată de circuitele din curtea catedralei. „Sunt la catedrală din 1988 şi niciodată nu am văzut an în care să nu fie scoasă în curte. Poate nu unde este acum, dar pe centrul platoului măcar”, a declarat pr. Dosoftei Şcheul, mare ecleziarh al Catedralei Mitropolitane.

Buletin, mască şi distanţare de 1,5 metri

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a luat în cursul serii zilei de ieri o serie de decizii cu privire la desfăşurarea pelerinajului, care trebuia să înceapă oficial pe 8 octombrie, dar oamenii au început să vină încă de la începutul lunii cu sutele la Iaşi să se închine la Sfânta Parascheva. Astfel, în aceste decizii se înregistrează o nouă premieră: racla cu moaştele Sfintei Parascheva va fi delimitată, astfel încât pelerinii nu vor avea acces şi nu o vor putea atinge.

Continuarea pe Ziarul de Iasi

Recomandări