În vara acestui an legislativul păşcănean a luat una dintre cele mai importante decizii pentru cetăţenii municipiului: delegarea serviciului de apă şi canalizare, operatorului ieşean. Aproape cu o majoritate absolută şi fără o analiză temeinică a consecinţelor!
Vinerea viitoare aceiaşi consilieri dau din nou examenul de maturitate administrativă, de acesta dată pentru revocarea hotararilor votate cu ochii închişi în iunie. Asta după 5 luni de întrebări, confuzii şi multă manipulare.
Dacă şi de această dată consilierii vor vota fără să gândească, vor vota emoţional nu raţional, atunci va fi şi mai rău.
Din acest motiv poate ar fi bine să aflăm raspunsuri la urmatoarele întrebări, înainte, nu după şedinţa programată vineri:
1 Cine / cum plăteşte apa consumată de păşcăneni de la Apă Vital, dacă delegarea serviciului va fi revocata? Oamenii nu au contracte prin urmare nu pot obţine facturile de plată. Nu cumva în baza hotărârilor şi a contractului de delegare, administraţia locală sau chiar consilierii va fi obligaţi să plătească nota de plată ?
2. Pretul la apa si canalizare va fi mai mic sau mai mare ? Cine şi în ce fel garantează că Prest Serv Apa nu va fi obligată să majoreze preţul la apă pentru a putea fi acoperite cheltuielile uriaşe de la staţia de epurare? Până acum nimeni nu a vrut să facă o prognoză pe acesta tema.
3. Ce se va întâmpla cu contractele încheiate cu Apă Vital? Dacă cele cu Prest Serv Apa nu au fost reziliate, cele cu operatorul ieşean vor fi, sau nu, anulate?
4. Ce se va întâmpla cu beneficiarii care nu doresc să renunţe la contractele cu Apa Vital, sau care refuză Prest Serv Apa pe motiv că nu mai vor să plătească pierderile la apă?
5. Dacă delegarea serviciilor către Apă Vital va fi anulată, municipiul Paşcani pierde 13 milioane de euro pentru investiţii în reabilitarea, dar mai ales extinderea reţelelor de canalizare. Practic sunt sacrificaţi , din nou, locuitorii din suburbii şi cartierele de case, pentru cei de la bloc. Cine îşi asumă acesta responsabilitate? Consilierii care în marea lor majoritate locuiesc în oraş sau cetăţenii, inclusiv cei care vor avea de suferit de pe urma acestei decizii?
6. Pascanenii din cele 5 suburbii, acolo unde nu este canalizare si apa ( partial) , sunt cetateni de mana a doua? Ei nu au dreptul la aceste servicii la fel ca cei de la bloc?
7 . Consiliul Local ce pune în locul celor 13 milioane de euro de la Uniunea Europeană? Pe aceeaşi ordine de zi nu este nici un proiect privind finanţarea din alte surse a investiţiilor vitale din suburbii: apă şi canalizarea. Primăria are sau nu capacitatea ca în următorii ani de zile să finanţeze aceste investiţii şi cu ce sacrificii?
8 Pentru eficientizarea activităţii şi limitarea pierderilor de apă Prest Serv Apa are nevoie de investiţii, în reţelele de apă şi canalizare. De unde va lua banii necesari, de la bugetul local sau va fi majorat preţul la apă?
9. Prest Serv Apa are datorii uriaşe la RAGCL Primăria Paşcani, la alţi furnizori şi la stat. Este executată silit şi riscă falimentul. De unde le va achita dacă nu a reuşit până acum să o facă? Dacă va fi închisă cine va furniza apă păşcănenilor?
10. Ce se va întâmpla cu cei care au fost găsiţi că furau apa în loc să o plătească? Vor fi protejaţi , ca şi până acum, sau vor fi daţi pe mâna Poliţiei?
Sunt doar câteva întrebări de bun simţ la care cu toţii ar trebui să ne gândim până vineri. Anularea delegării fără răspunsuri si solutii ne-ar putea crea probleme şi mai mari.