C.P. ISU Iași – Data de 13 octombrie reprezintă un prilej pentru pompierii ieşeni de a se afla din nou alături de cetăţeni, cu recomandări pentru protecţia în situaţii de urgenţă şi materiale informative dedicate unor evenimente de referinţă în plan internaţional si respectiv naţional.
Astfel, în acest an, data mai sus menţionată are o dublă semnificaţie:
Potrivit Rezoluţiei 64/200 din 21 decembrie 2009, adoptată de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite, 13 octombrie este “Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale”. Tema propusă anul acesta de către Biroul Naţiunilor Unite pentru Reducerea Riscului Dezastrelor (The United Nations Office for Disaster Risk Reduction) se numeşte „Informează-te pentru Viaţă” şi presupune valorificarea experienţei persoanelor care au fost martorii unor dezastre şi deţin cunoştinţe ce pot contribui, alături de metode ştiinţifice, la creşterea gradului de protecţie al cetăţenilor şi a comunităţilor în cazul producerii altor dezastre.
Totodată, ori de câte ori data de 13 este într-o zi de marţi, ea este declarată „Ziua Informării Preventive”. Având sloganul ”Preveniţi Ghinionul”, activităţile de informare programate să se desfăşoare în această zi au ca scop conştientizarea de către cetăţeni a pericolelor la care se pot expune în cazul nerespectării regulilor de comportare în situaţii de urgenţă.
În vederea popularizării semnificaţiei acestor zile, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Mihail Grigore Sturdza” al Judeţului Iaşi organizează, în data de 13 octombrie, o serie de activităţi, astfel:
- Organizarea ,,Zilei Porţilor Deschise’’, între orele 11:00-16:00, la sediul I.S.U.J. Iaşi, al subunităţilor din municipiile Iaşi, Paşcani şi oraşul Tîrgu Frumos. În cadrul acestei activităţi, participanţii vor asista la prezentarea autospecialelor de intervenţie din dotarea inspectoratului şi la demonstraţii cu tehnica de descarcerare.
- Desfăşurarea, în colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi, a unor acţiuni informative în unităţi de învăţământ din municipiul Iaşi, în localităţile Răchiteni, Butea, Oţeleni. În cadrul acestor activităţi, pompierii ieşeni vor prezenta teme referitoare la dezastrele naturale ce pot afecta respectivele localităţi, în vederea dezvoltării de către tineri a unui comportament adecvat înainte, în timpul şi după producerea situaţiilor de urgenţă, precum şi modalităţi de limitare a efectelor acestor evenimente.
Mai multe informaţii despre semnificaţia acestei zile puteţi găsi accesând următoarele link-uri: http://www.igsu.ro/index.php?pagina=zile_preventive şi http://www.unisdr.org/2015/iddr/ .
Adoptarea măsurilor corecte de protecţie în caz de dezastru limitează efectele negative ale acestuia asupra oamenilor, mediului şi bunurilor!