Șomerii aflați în evidențele Forței de Muncă pot beneficia de prime de instalare de până la 15.500 de lei. Astfel de facilități se adresează șomerilor indemnizați sau nu, dar trebuie să se încadreze în anumite condiții.
Șomerii care se află în evidențele Agenției Județene de Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Iași pot primi de la stat o indemnizație de 15.000 de lei. Acest tip de sprijin se numește primă de instalare și se acordă persoanelor care se angajează într-o altă localitate situată la o distanță mai mare de 50 km de casă și care, din acest motiv, își schimbă domiciliul ori își stabilesc reședința în localitatea respectivă. ”Prima de instalare se acordă persoanelor înregistrate ca șomeri indemnizați sau neindemnizați. În momentul în care se încadrează pe o distanță mai mare de 50 de km de localitatea de domiciliu, iar atât localitatea de domiciliu sau locul în care se angajează sunt prinse în Planul național de mobilitate beneficiază de prima de instalare”, a explicat Adriana Sîrghie, purtătorul de cuvânt al AJOFM Iași.
Deși este un stimulent financiar destul de motivant, potrivit sursei citate, anul trecut la Iași nu au fost astfel de solicitări din partea șomerilor, iar în 2024 o singură persoană a făcut demersuri pentru acordarea acestei prime. ”Motivul pentru care sunt puține solicitări se datorează faptului că Iașul este un pol economic foarte dezvoltat și prin aceasta atrage forță de muncă. Din acest motiv, persoanele din Iași rămân în Iași, nu doresc să plece în altă localitate care să fie prevăzută în Planul național de mobilitate”, a mai spus purtătorul de cuvânt al AJOFM Iași. În plus, mai spune sursa citată, municipiul Iași nu este inclus în Planul național de mobilitate.