1.3 C
Paşcani
miercuri, ianuarie 15, 2025

15 ianuarie, 175 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu. Viața și activitatea politică a celui mai cunoscut poet român

Pe 15 ianuarie, de Ziua Culturii Naționale, este celebrată și ziua lui Mihai Eminescu. În 2025 se împlinesc 175 de ani de la nașterea celui mai cunoscut poet roman, considerat cea mai influentă personalitate din literatura română.

Mihai Eminescu, născut cu numele de Mihail Eminovici, a publicat un singur volum în timpul vieții, denumit „Poesii”, în revista „Convorbirii Literare” (revista de la Iași) a societății Junimea (curent cultural și literar, dar și o asociație culturală înființată la Iași în 1863).

Viața lui Mihai Eminescu S-a născut în Botoșani, Moldova, pe 15 ianuarie 1850 și a fost al șaptelea dintre cei unsprezece copii ai lui Gheorghe Eminovici (tatăl) și Raluca Eminovici (mama). Într-un registru al membrilor Junimii, data de naștere a lui Eminescu a fost notată pe 20 decembrie 1849, în timp ce în registrul școlii primare a fost consemnată data de 6 decembrie 1850, iar în documentele gimnaziului din Cernăuți a fost trecută data de naștere de 14 decembrie 1849. Chiar și membrii familiei au susținut date de naștere diferite ale poetului.

Sora poetului, Aglae Drogli, susținea data de naștere în ziua de 20 decembrie 1849, locul, comuna Ipotești, iar fratele său, Matei, data de 8 noiembrie 1848, ca localitate Dumbrăveni. A fost găsită și o psaltire mai veche, unde tatăl poetului notase: „Astăzi, 20 decembrie, anul 1849, la patru ceasuri și cinsprezece minute evropienești, s-a născut fiul nostru Mihai.

Cu toate acestea, data și locul nașterii lui Mihai Eminescu au fost acceptate ca fiind 15 ianuarie 1850, în Botoșani, așa cum a fost consemnat în registrul de nașteri și botez din arhiva bisericii Uspenia din Botoșani. Și-a petrecut copilăria la Botoșani și Ipotești, în casa părintească și nu sunt cunoscute prea multe date din primii ani de viață. Începând cu clasa a III-a, în 1858, a urmat școala primară la Cernăuți, National Hauptschule, școala primară ortodoxă orientală.

La terminarea clasei a III-a a fost clasificat al cincisprezecelea dintre cei 72 de elevi, iar la terminarea clasei a IV-a a fost clasificat al cincilea din 82 de elevi. Între 1860 și 1861 a fost înscris la Obergymnasium din Cernăuți, liceu german.

În 1863 a părăsit cursurile, în ciuda notelor bune la învățătură, și nu s-a mai întors la școală. În 1864, elevul Mihai Eminovici a solicitat Ministerului Învățământului din București o subvenție pentru continuarea studiilor ori un loc de bursier, însă a fost refuzat pe motiv că nu mai era niciun loc vacant de bursier.

În același an a intrat ca practicant la Tribunalul din Botoșani, apoi, peste puțin timp, a fost copist la comitetul permanent județean. În 1866 își face debutul în literatură Odată cu moartea profesorului de limba română Aron Pumnul, elevii scot o broșură, iar acolo apare poezia „La mormântul lui Aron Pumnul” semnată M. Eminovici, privatist.

Continuarea pe DIGI 24

Recomandări