15 ianuarie – Ziua Culturii Naționale. Recitări de poezie în stradă, la Pașcani
Cât de frumoase sunt poeziile! Câtă emoție transmit! Un moment apreciat de mulți trecători s-a întâmplat astăzi, 15 ianuarie, când în România se marcheză prin evenimente culturale ziua de naștere a poetului Mihai Eminescu. În mai toate școlile au loc momente dedicate poetului. De câțiva ani, poeta Valentina Becart reușește să scoată elevii în stradă pentru a recita trecătorilor. Cetățenii emoționați au surprins aceste moment prin fotografii și filmări postate apoi pe rețelele de socializare.
Astăzi, 15 ianuarie, Esplanada din Pașcani a fost luată cu asalt de către un grup de elevi și profesori care mergeau și cântau sau recitau poezii din opera eminesciană. Ei au fost pregătiți și cu pancarte unde erau trecute datele importante din viața lui Eminescu dar și fotografii care marcau anumite momente din ceea ce a fost poetul.
Evenimentul s-a numit sugestiv “Poezia în stradă” și a fost foarte apreciat de toți trecătorii care s-au aflat la orele amiezii pe Esplandă sau în capătul scărilor mari, acolo unde au poposit pentru câteva minute grupul pentru ca elevii să recite cele mai îndrăgite poezii. De pe listă nu au lipsit – O rămâi, Somnoroase păsărele, Revedere, Glosă sau Trecut-au anii…
Elevii care au recitat poezii au fost de la Liceul Teoretic “Miron Costin” din Pașcani, coordonatori fiind Valentina Becart, poet și preşedinta cenaclului literar-artistic “Vasile Alecsandri” Pașcani alături de profesorul Carmen Pasat.
Pe parcursul unei ore, atât cât a durat acțiunea, doritorii au aflat informații despre viața lui Eminescu, de la naștere, copilărie, operă și chiar probleme avute în partea a doua a vieții. Cât de important este Eminescu pentru acest popor precizează Valetina Becart. “Eminescu a rezistat timpului cu cele mai frumoase poezii scrise de-a lungul anilor. Spiritul eminescian este pretutidini pentru că acesta înseamnă frumos și rafinament și cred că aceste elemente se regăsesc în oamenii care știu să recite o poezii și să o înțeleagă în profunzime.”
Primul eveniment de acest gen în Pașcani a avut loc în anul 2013 când un grup de elevi de la Unirea au străbătut orașul recitând poezii.