Zilele acestea la Tătăruși a fost serbată cu multă bucurie împlinirea a 150 de ani de la înființarea școlii din localitate, manifestare în cadrul căreia s-au desfășurat momente deosebite încărcate de istorie și tradiție. Evenimentul a debutat sâmbata cu dezvelirea unei plăci comemorative la școala din Tătăruși, apoi cu depunerea de flori și coroane la mormintele profesorilor și al lui Alexandru Vasiliu, de la moartea căruia s-au împlinit 70 ani.
Duminică activitățile au fost deschise prin oficierea unei slujbe, susținută de preoții din localitate, în amintirea celor care și-au adus contribuția la dezvoltarea învățământului din zonă, în special a învățătorului și culegătorului de folclor, Alexandru Vasiliu, cel care a devenit personalitate emblematică a comunei Tătăruși, pentru aportul adus în păstrarea tradițiilor și dezvoltarea culturii.
Imnul țării a deschis seria cuvîntărilor, intonat cu emoție de toți cei prezenți, invitați, oficialități, foști elevi sau simpli participanți la eveniment.
Georgeta Lazăr, directoarea școlii a mulțumit echipei de profesori și personalului instituției pentru rezultatele obținute pe parcursul anilor, apoi au fost depănate file mai importante din istoria școlii. Costel Iosub, primarul comunei a vorbit cu mândrie și emoție celor prezenți, numind comuna ”mica Bucovină”.
În cadrul “Zilele Școlii Tatarusi” a fost relansată revista ”Orizonturi școlare”, a fost inaugurată placheta jubiliară ” Trepte spre lumină”, ca și apariții literare, apoi au fost facute vizite la scolile din satele componente si la “Muzeul satului” unde au fost admirate frumoase expozitii de fotografie sau artă populară, cât și prezentări de diplome și trofee mai importante din zona.
Evenimentele au fost încheiate sâmbătă cu susținerea unor concursuri sportive de tenis, fotbal sau ciclism, iar duminică elevi și foști elevi ai Școlii din Tătăruși au urcat pe scenă pentru a încânta pe cei prezenți cu momente deosebite de muzică populară. Remarcăm nume precum Mădălina Avădanei, Andreea Oniceanu și Teofana Manolache.
Georgiana Catîru și Codruța Filip, foste eleve ale școlii din Tătăruși, actuale soliste de muzică populară și ușoară au și prezentat momentele artistice.
Precizăm că la eveniment au fost prezente personalități precum Aglaia Chirița, profesor universitar și cetățean de onoare al comunei, cât și oficialități din partea Consiliului Județean și a Prefecturii din Iași, Cristian Stanciu și Bogdan Abalașei. Din partea Guvernului a fost prezent Neculai Rățoi, deputatul de Pașcani. Cu ocazia zilei de 1 iunie mai amintim că au fost împărțite în avans, încă de joi 800 de pachete cu dulciuri oferite de Primăria din Tătăruși, elevilor de la școala din localitate.