In urma numeroasele incidente care au avut loc în unităţile de învăţământ, din cauza elevilor indisciplinaţi, au fost propuse diverse măsuri de sancţionare a acestora. Se vorbeşte despre exmatriculare parţială, centre de disciplinare, amenzi plătibile de către părinţi/reprezentant legal, paznici care să poată controla elevii în ghiozdane, nota la purtare care să influenţeze admiterea la liceu, instalarea camerelor de supraveghere în sălile de clasă şi interzicerea telefoanelor mobile în şcoli.
Preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie (FSE) „Spiru Haret”, Marius Nistor, a propus mai multe sancţiuni pentru elevi în cazul unor abateri disciplinare, în contextul incidentelor grave din ultima perioadă. Ziarul de Iaşi a luat legătura cu preşedintele Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar (USLIP) din Iaşi, Laviniu Adrian Lăcustă, şi cu şeful filialei Iaşi a Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi, Constantin Neagu, pentru a afla cum se poziţionează sistemul de învăţământ ieşean în faţa acestor propuneri.
Exmatricularea elevilor
Propunere FSE „Spiru Haret”: „Instituirea prin lege a sancţiunilor aplicabile elevilor, inclusiv preavizul de exmatriculare şi exmatricularea limitată în timp de 3-5 zile sau definitivă, cu modificarea corespunzătoare a dispoziţiilor privind obligativitatea învăţământului.
Reglementare, tot în lege, a altor măsuri sancţiuni, similare celor din alte sisteme de învăţământ:
- Activitate în folosul unităţii de învăţământ sau comunităţii;
- Detenţia şcolară, prin care se înţelege faptul că elevii stau într-o clasă după ore sub supravegherea unui cadru didactic folosind acest timp să reflecteze asupra faptelor comise;
- Pentru abateri deosebit de grave mutarea elevilor în centru de reeducare ce se impun a fi reînfiinţate;
- Valorizare a notei la purtare în sensul de a fi luat în calcul în mod obligatoriu la admiterea la liceu ^ media de bacalaureat.”