1.4 C
Paşcani
sâmbătă, decembrie 28, 2024

2026 – punct de cotitură pentru economia europenă: noile norme fiscale și încetarea PNRR

Dubla lovitură reprezentată de intrarea în vigoare a noilor norme fiscale ale UE și închiderea robinetelor de bani de la bugetul comun ar putea lăsa o gaură neagră în veniturile țărilor cele mai îndatorate, în special Franța și Italia – aceasta, cu doar câteva luni înainte ca ambele țări să se confrunte cu alegeri cruciale.

„Există riscul ca, dacă nu investim suficient, să ne întoarcem în deceniul pierdut al anilor 2010”, consideră Nils Redeker de la Institutul Jacques Delors, citat de Reuters.

Economiile sud-europene au traversat lungi perioade de recesiune după criza financiară din 2009, datoria publică și șomajul crescând pe fondul schimbărilor frecvente de guvern. Economiile cele mai afectate, cum ar fi Grecia, sunt încă sub nivelul lor de dinaintea crizei, după mai bine de un deceniu de reforme dureroase.

Guvernele vor trebui sa se descurce fără fondurile UE

Economiștii au evidențiat riscurile legate de oprirea de către Comisia Europeană în 2026 a finanțărilor acordate redresării post-pandemie. În același timp, guvernele vor fi obligatesă continue să investească în proiecte verzi și de digitalizare fără să mai beneficieze de facilități de finanțare de la Bruxelles.

Țările cu datorii mari sunt susceptibile de a suporta mai greul șocului, iar analiștii avertizează că acesta ar putea afecta puternic economiile, ceea ce ar putea avea un efect secundar în politică.

Partidele aflate la guvernare în Franța și Italia – cele două mari economii ale zonei euro după Germania – au motive de îngrijorare. Următoarele alegeri prezidențiale franceze au loc în aprilie 2027, Emmanuel Macron nu poate candida din nou, iar liderul populiștilor, Marine Le Pen, câștigă tot mai multă simpatie. Alegerile generale din Italia sunt programate cel mai târziu la sfârșitul aceluiași an.

În prezent, țările se bazează pe o serie de scheme de sprijin al UE care au ca scop depășirea recesiunii post-pandemie, inclusiv PNRR, pentru finanțare statele UE lansând pentru prima dată obligațiuni comune. Aceste mecanisme oferă un colac de salvare țărilor cu datorii mari sau/și deficite foarte mari, cum este România.

Continuarea pe cursdeguvernare.ro

Recomandări