Lansată în anul 2000, Ziua Mondială fără Maşini promovează îmbunătăţirea traficului urban şi reducerea poluării oraşelor şi încurajează şoferii să renunţe o zi la maşină şi să meargă pe jos, cu bicicleta sau cu transportul în comun. Ziua fără Maşină este respectată în Europa, Statele Unite şi Japonia, iar în România, din anul 2001.
Încă de când primul automobil a ieşit pe stradă în 1886, lumea s-a îndrăgostit de maşini. Acum, cu mai mult de 1 miliard de automobile în circulaţie, este greu să mai putem scăpa de poluare, zgomot sau pericolul accidentelor.
Conform datelor OMS, miliarde de oameni care trăiesc în oraşe sunt expuşi particulelor periculoase din gazele de eşapament, poluarea aerului fiind responsabilă de mai mult de 3 milioane de decese anual. Mai mult, studiile arată că în ţările în care locuitorii obişnuiesc să se plimbe mult pe jos şi/sau cu bicicleta, ponderea obezilor în totalul populaţiei este mult mai mică, în comparatie cu cele în care dependenţa de maşină este mare.
Inţiative locale de a renunţa pentru o zi la maşină au existat încă din 1973, în timpul crizei petrolului, dar abia din 1994, Ziua fără Maşini a devenit o provocare pentru mai multe oraşe europene.