0.6 C
Paşcani
joi, decembrie 26, 2024

Vă puteţi ridica şi pe 1 mai cardul de sănătate! Folosirea devine obligatorie

De mâine, 1 mai, folosirea cardului naţional de sănătate devine obligatorie ori de câte ori ne prezentăm la medic, la spital sau la farmacie, cu excepţia cazului în care ajungem în unităţile medicale în caz de urgenţă. De aceea, Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate eliberează documentul medical chiar şi pe 1 mai, în intervalul orar 08.00 – 14.00, pentru ca asiguraţii să nu întâmpine probleme dacă se adresează medicilor.
„Zilele acesta fluxul de cereri şi eliberări a crescut spre 600 de so­licitări de card şi 400 de eliberări pro­priu-zise. Totuşi, deocamdată încă avem la sediu în jur de 40.000 de documente neeliberate din tota­lul de carduri alocate judeţului. De aceea, invităm asiguraţii să vină să-şi ridice documentul pentru a nu fi puşi în faţa unei situaţii neplăcute“, a spus ec. Robert Dân­că, preşedintele CJAS.

Reprezentanţii CJAS au mai men­ţionat că, de mâine, furnizorii de servicii medicale au obligaţia să folosească online sistemul naţional al cardului de asigurări sociale de sănătate. În cazul în care reţeaua de Internet nu funcţionează, se utilizează sistemul off-line care permite înregistrarea off-line a datelor în maximum 72 de ore de la mo­mentul acordării serviciului me­dical. Pentru asiguraţii care au refuzat cardul de sănătate din diferite motive, furnizorii de servicii medicale trebuie să le solicite adeverinţa de asigurat eliberată de CJAS şi valabilă trei luni de la data emiterii. Tot de mâine, farmaciile sunt şi ele obligate să solicite cardul de sănătate sau adeverinţa de asigurat în vederea eliberării medicamentelor unui asigurat.

„În situaţia în care ridicarea medicamentelor de la farmacie se face de către un împuternicit, se solicită cardul îm­puternicitului sau cartea de i­den­titate/buletinul de identi­tate/paşa­por­tul, dacă împuternicitul nu poa­te prezenta cardul naţional de asigurări sociale de sănătate; me­dicamentele din pachetul de bază acordate în alte condiţii decât cele menţionate anterior nu se decontează furnizorilor de către casele de asigurări de sănătate“, arată CJAS.

Instituţia a mai precizat că, la medicul de familie, medicul stomatolog sau în ambulatorii, utilizarea cardului se face la momentul acordării serviciilor medicale pre­văzute în pachetul de bază. În spitale, cardul se foloseşte la inter­narea şi externarea pacientului, cu excepţia internării în regim de urgenţă, externării pentru realizarea unui transfer către alt spital şi la externare în cazul în care s-a înre­gistrat decesul asiguratului. Mai multe informaţii despre utilizarea cardului naţional de sănătate pot fi găsite pe site-ul www.cnas.ro.

Sursa: Ziarul de Iasi

Recomandări