1.7 C
Paşcani
joi, februarie 6, 2025

70.000 de lei din meditații. Topul oficial al câştigurilor profesorilor din munca de acasă

Un profesor de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi“ a obţinut anul trecut 70.000 de lei numai din meditaţii. El este unul dintre cei 110 dascăli din judeţ care au „recunoscut“ în faţa Fiscului că predau lecţii în particular. Cei care declară că dau meditaţii sunt corecţi din fire, spune un reprezentant al Fiscului, care recunoaşte că instituţia nu-i poate prinde pe dascălii care „muncesc la negru“

Industria meditaţiilor aduce an de an venituri consistente pentru sute de profesori din judeţ, însă doar o mică parte din aceştia aleg să le şi declare spre impozitare. Din informaţiile Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi, în judeţ activează circa 9.000 de cadre didactice, însă puţin peste 1,2% din aceştia declară că ar obţine venituri din meditaţii ţinute în particular. Deşi cei mai mulţi meditatori provin din mediul preuniversitar, există şi cadre universitare care obţin venituri din meditaţii, astfel că procentul celor ce declară este şi mai mic.

Majoritatea profesorilor care ţin meditaţii profită de faptul că inspectorii fiscali îi pot controla doar în cazul în care sunt reclamaţi şi nu se autorizează în evidenţele Fiscului ca obţinând astfel de venituri. Totuşi, din datele Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Iaşi, numărul dascălilor care şi-au declarat veniturile din meditaţii anul trecut a scăzut drastic după ce, în 2014, înregistrase o uşoară creştere. Decla­raţiile depuse pentru anul 2015 arată că doar 110 profesori au recunoscut oficial că au primit bani pe meditaţii, suma totală obţinută fiind de 966.000 lei. Comparativ, în 2014 şi-au declarat venituri din me­ditaţii, în cuantum de 1,56 milioane lei, 180 de profesori, în timp ce cu un an în urmă 167 de cadre didactice declaraseră venituri totale de peste 1,55 milioane lei.

Reprezentat al Fiscului: Cine nu declară nu poate fi depistat

„Profesorii care obţin venituri din meditaţii trebuie să vină la noi sau la Registrul Comerţului să se autorizeze pentru o astfel de activitate şi în anul ur­mător obţinerii veniturilor depun decla­raţia 200 pentru aceste sume. Clar sunt mult mai mulţi profesorii care ţin me­ditaţii şi nu le declară, dar vă daţi seama că nu pot fi depistaţi. Cei care le declară, probabil vor să fie liniştiţi, sunt corecţi din fire, se tem să nu fie reclamaţi. Sistemul de impozitare nu este unul drastic pentru meditatori, ei plătind impozitele în baza normelor de venit, stabilite distinct pentru fiecare judeţ. Apoi, dacă meditatorii îndeplinesc unele condiţii, beneficiază şi de reduceri, chiar şi de 50%“, ne-a explicat un reprezentant al AJFP Iaşi.

Potrivit grilei normelor de venit pe anul 2015, me­ditatorii ieşeni din Iaşi au o normă de venit de 14.000 lei, cei din Paşcani de 12.800 lei, cei din Hârlău şi Târgu Frumos de 10.800 lei, iar cei din mediul rural de 10.920 lei. La aceste sume se aplică impozitul pe venit de 16%, iar profesorii salariaţi cu normă întreagă beneficiază de reducere de 50%. De asemenea, de reduceri mai beneficiază meditatorii pensionari sau cei cu grad de invalidicate III sau handicap grav.

Şi sumele cele mai mari obţinute de profesorii care şi-au declarat veniturile din meditaţii au fost în scădere în 2015, faţă de anii anteriori. Dacă în 2013 şi 2014 au existat profesori care au declarat venituri cuprinse între 110.000 lei şi 180.000 lei, cel mai bine plătit meditator ieşean în 2015 a avut venituri totale din această activitate în cuantum de aproximativ 70.000 lei.

Din informaţiile „Ziarul de Iaşi“, profesorul respectiv este cadru universitar la Univer­sitatea Tehnică „Gheorghe Asachi“, la Facultatea de Inginerie Electrică, Energe­tică şi Informatică Aplicată, iar în anii anteriori meditaţiile i-au adus venituri aproximativ egale, clasându-l pe locul trei în judeţ. În 2014, pe primul loc s-a clasat un formator ieşean, specializat pe training şi dezvoltare organizaţională, cu studii şi o bogată experienţă în sectorul medical. Acesta a avut venituri de 130.000 lei în 2014 şi de peste 100.000 lei în 2013. În 2014, a obţinut venituri de circa 120.000 lei şi o profesoară de la Catedra de Germa­nistică de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“. Pe tot parcursul anului 2015, dintre profesorii care şi-au declarat veniturile din meditaţii, circa 35 au încasat sume de peste 10.000 lei, dar sunt şi circa 30 de meditatori înregistraţi care au declarat venituri 0.
Continuarea pe Ziarul de Iasi

Recomandări