Ziua internațională a romilor este sărbătorită anual de comunitatea internațională, la 8 aprilie, în cinstea recunoașterii culturii, istoriei și drepturilor milioanelor de romi din toată lumea, dar și pentru a atrage atenția asupra discriminării cu care se confruntă comunitățile de romi din Europa și de pretutindeni, notează site-urile http://www.errc.org/ și https://www.mae.ro/.
Inițiativa privind marcarea Zilei internaționale a romilor a apărut în 1971, cu prilejul primului Congres internațional al romilor de pretutindeni, care a avut loc la Londra. În statele din Europa de Est, inclusiv România, data de 8 aprilie a fost marcată începând cu anul 1990, potrivit https://www.mae.ro/.
Tot în 1971, au fost adoptate simbolurile etniei rome: roata cu spițe ‘chakra’, Imnul internațional al romilor, ‘Gelem, gelem’, și steagul internațional al romilor. Steagul are jumătatea de jos verde – simbol al câmpurilor înverzite – și jumătatea de sus albastră – simbol al cerului senin. La mijlocul steagului este o roată, care simbolizează soarta și nomadismul tradițional, în relație cu spațiul originar al Indiei, notează site-ul https://www.brussels.be/.
Din 1971, au avut loc mai multe congrese mondiale ale romilor, având ca scop standardizarea limbii romani, obținerea de compensații pentru suferințele din al Doilea Război Mondial, îmbunătățirea situației educaționale, revendicarea drepturilor civile ale romilor sau păstrarea culturii și limbii romani.
Foto: (c) RADU TUTA / AGERPRES FOTO
Multe dintre cele 10-12 milioane de romi din Europa încă suferă de sărăcie și excluziune. Existența unei atitudini anti-rome este răspândită, întărind și agravând lipsurile lor economice și sociale. Aceste inegalități persistă în ciuda eforturilor continue la nivel național, european și internațional, pentru a combate prejudecățile și discriminarea, scrie site-ul Consiliului Europei, https://www.coe.int/.
În 2025, în perioada premergătoare Zilei internaționale a romilor, Consiliul UE și Comisia vor face declarații în plen, ținând seama de progresele înregistrate în punerea în aplicare a strategiei UE pentru romi și a luptei împotriva discriminării în cadrul UE, informează site-ul https://www.europarl.europa.eu/.
Foto: (c) RADU TUTA / AGERPRES FOTO
Tot în 2025, Consiliul Europei organizează, la 5-8 aprilie, cu ocazia sărbătoririi Zilei internaționale a romilor, un seminar despre participarea tinerilor romi, cu scopul de a evidenția contribuțiile contemporane ale tinerilor romi din Europa, subliniind mândria, acțiunea și rezistența acestora, conform https://www.coe.int/.
În România, la 6 aprilie 2025, ora 10:00, în contextul Zilei internaționale, poate fi vizionată, pe postul B1TV, emisiunea ‘Romi pentru România!’. Tema principală a emisiunii va fi evoluția acestei organizații și impactul pe care acțiunile sale l-au avut în dezvoltarea comunității rome, atât la nivel național, cât și internațional, conform site-ului https://partidaromilor.ro/.
Foto: (c) RADU TUTA / AGERPRES FOTO
La data de 8 aprilie, în țara noastră, se marchează ”Sărbătoarea etniei romilor din România”, în urma adoptării de către Parlamentul României a Legii nr. 66 din 22 martie 2006. Legea prevede celebrarea, în data de 8 aprilie a fiecărui an, a acestei sărbători, precum și implicarea autorităților administrației publice centrale și locale în organizarea de manifestări publice și a unor acțiuni social-culturale dedicate acestei zile. În același timp, legea mai prevede ca Societatea Română de Televiziune și Societatea Română de Radiodifuziune să reflecte, în cadrul programelor special destinate minorităților naționale, manifestările dedicate acestei zile.
AGERPRES/(Documentare – Ionela Gavril, editor: Roxana Losneanu, editor online: Andreea Preda)