Fructele pot fi mult mai periculoase decât credem. Inspectorii sanitari au testat în ultimele zile mii de kilograme de caise şi nectarine care conţineau prea multe pesticide. Sunt substanţe care, consumate repetat, ne provoacă boli grave. Nu doar fructele şi legumele din import sunt periculoase, ci şi cele autohtone. Specialistii atrag atenţia că mulţi grădinari şi agricultori folosesc pesticidele în exces de dragul unei recolte bogate.
Peste 250 de kilograme de caise şi nectarine provenite din Turcia au prezentat depăşiri a limitei maxime admise pentru fungicidul kresoxim-metyl, în urma controalelor derulate de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) în perioada 5 – 11 mai, se arată într-un comunicat de presă al instituției.
„Centralizările datelor furnizate de structurile de specialitate din cadrul Autorității arată că, în perioada menționată, au fost înregistrate depășiri ale limitelor maxime admise pentru reziduuri de pesticide, la probele prelevate din fructe, caise și nectarine, provenite din Turcia. În prima situație, facem referire la o cantitate de 250 de kg de caise, la care buletinul de analiză a arătat o depășire a limitei maxime admise pentru fungicidul kresoxim-metyl. La data controlului, inspectorii ANSVSA au constatat că 171 de kg din acest lot fuseseră comercializate. Restul cantității de fructe, care a fost găsit în depozitul unității, în stare avansată de depreciere, a fost distrus. În ceea ce privește nectarinele, probele au fost prelevate dintr-un lot, în cantitate de 2.280 de kg. Rezultatele analizelor au indicat o depășire a limitei maxime admise pentru același fungicid”, notează ANSVSA. continuarea pe tvr.ro