5.9 C
Paşcani
joi, ianuarie 2, 2025

Recomandarile Politiei pentru conducatorii auto pe timp de iarna

În fiecare iarnă ne confruntăm cu un număr mare de incidente în trafic, în fiecare iarnă, Poliţia Rutieră impulsionează participanţii la trafic să adopte o conduită preventivă adecvată condiţiilor de trafic. Având în vedere faptul că, în următoarele zile este anunţată o înrăutăţire a condiţiilor meteo prognozându-se posibilitatea îngheţului şi a ninsorilor repetate, pentru prevenirea accidentelor rutiere şi asigurarea unui climat de siguranţă în trafic, Serviciul Rutier Iaşi, este alături de toţi conducătorii auto cu urmatoarele recomandari: conduceţi prudent, evitaţi consumul de alcool şi nu vă urcaţi la volan dacă sunteţi prea oboist, acordaţi atenţie informărilor asupra condiţiilor meteo şi nu porniţi la drum fără a avea maşina echipată corespunzător condiţiilor de iarnă, conduceţi cu viteză redusă, indiferent dacă starea drumului poate părea bună iniţial, ulterior pot apărea porţiuni cu gheaţă sau zăpadă!

De asemenea, Politia Rutiera tine sa reaminteasca că limitele de viteză pentru circulaţia pe timp de iarnă sunt de 30 de km în localităţi, respectiv de 50 de km pe oră în afara acestora. Utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, deoarece compoziţia specială a cauciucului pentru iarnă asigură o mai bună aderenţă şi posibilitatea de a frâna pe o distanţă mai scurtă! Mentionam că, pentru neechiparea corespunzătoare cu anvelope de iarnă şi dispozitive antiderapante, se dispune retragerea certificatului de înmatriculare şi aplicarea unei sancţiuni cu amendă de la 630 la 1.470 lei ( între 9 şi 21 de puncte amendă). Mai mult, fiecare sofer este nevoi sa isi doteze maşina cu lanţuri antiderapante, lopată, racletă şi sac cu nisip, săculeţul cu nisip, cablul de tractare, vesta reflectorizantă, triunghiul reflectorizant pentru semnalizarea avariilor şi trusa medicală.
In conditii de iarna se va utiliza doar “frana de motor” iar daca autovehiculul incepe sa derapeze, deplasarea masinii se poate corecta prin virarea volanului si reducerea vitezei. In cazul in care masina este dotata cu ABS, sistemul cere o distanta mai mare decat cea obisnuita pentru a opri masina iar blocarea rotilor duce la pierderea controlului asupra directiei de deplasare. Odată ce temperatura scade sub 7 grade Celsius, pneurile devin dure şi îşi pierd din aderenţă. Pe un drum înzăpezit, îngheţat sau cu polei, coeficientul de aderenţă tinde spre zero, iar şofatul ar trebui să fie cât mai temperat în reacţii fără accelerări rapide sau frânări brutale.

Recomandări

Se simplifica procedura de eliberare a pașapoartelor

Direcția Generală de Pașapoarte informează că, de la 1 ianuarie 2025, interacțiunea cetățenilor cu structurile de pașapoarte se simplifică, astfel încât aceștia vor avea...