4.2 C
Paşcani
vineri, ianuarie 3, 2025

Senatorul Constantinescu vorbeste despre salvarea firmelor de la insolventa

C.P: Senatorul, Florin Constantinescu, a sustinut in sedinta Plenului Senatului de marti, 26 februarie a.c, o declaratie politica despre salvarea firmelor de la insolventa. Mai exact, aşa cum se arată şi în declaraţia sa politică, un recent studiu dat publicităţii de Coface arată că un număr de 23.665 de companii au intrat în insolvenţă pe parcursul anului 2012, cu 10% mai multe faţă de 2011, când s-au înregistrat 21.499 de insolvenţe noi. Cele mai multe firme îşi desfăşurau activitatea în sectorul comerţului cu amănuntul.
În cadrul aceleiaşi declaraţii, senatorul Constantinescu subliniază faptul că, cele mai mari creşteri de insolvenţe nou deschise în anul 2012, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului anterior, s-au înregistrat în comerţul cu amănuntul (62%), tranzacţii imobiliare (38%), hoteluri şi restaurante (48%), alte activităţi de servicii prestate în principal întreprinderilor (35%) şi transporturi (25%). Singurele sectoare care au înregistrat scăderi ale insolvenţelor în 2012, comparativ cu anul anterior, sunt: poşta & telecomunicaţii (19%) şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, apă şi gaze (14%).

,,În încercarea de a găsi motivele insolvenţei unor firme, m-am aplecat asupra analizării unor politici bancare ale instituţiilor din România. Ne-am confruntat, în ultimul an, cu politica unor instituţii bancare care au blocat linii de creditare pentru societăţi comerciale, linii de creditare deja consacrate în unele ţări europene, linii deschise de ani de zile şi la care societăţile comerciale aveau acces. Din păcate, din teama de a dispărea de pe piaţa din România o serie de bănci au început să pună condiţii mai drastice”, se arată în cadrul aceleiaşi declaraţii.
O altă problemă, subliniată de către senatorul Constantinescu, a fost renegocierea liniilor de creditare cu societăţile comerciale, deşi acestea erau “buni platnici”. În acest fel, băncile s-au mulţumit să recupereze un minim de lichidităţi pe care să-l transfere către băncile mamă, aflate în alte ţări ale Uniunii Europene, în loc să stimuleze clienţii, preferând să-şi piardă clienţii locali.

,,Consider că este foarte important să vedem ce anume ne dorim de la politicile bancare. Trebuie să analizăm ce politici se potrivesc mediului economic mai bine şi cum putem salva de la insolvenţă societăţile comerciale. Cred că o politică bancară aplecată spre nevoile economiei de piaţă, dar şi politici bancare mai flexibile pentru societăţi, dar şi pentru persoane fizice sunt de dorit în locul austerităţii. Nu mi-aş dori să văd şi în 2013 firme care intră în insolvenţă sau faliment” – îşi încheie declaraţia senatorul PSD, Florin Constantinescu.

Recomandări

Se simplifica procedura de eliberare a pașapoartelor

Direcția Generală de Pașapoarte informează că, de la 1 ianuarie 2025, interacțiunea cetățenilor cu structurile de pașapoarte se simplifică, astfel încât aceștia vor avea...