4.8 C
Paşcani
vineri, ianuarie 3, 2025

A fost înfiinţată Poliţia Animalelor. De când şi în ce condiţii poate fi ridicat un animal din grija stăpânului

Bazele structurii Poliţiei animalelor au fost puse datorită reglementărilor cuprinse într-o ordonanţă de urgenţă recentă, cadrul legislativ urmând să le permită poliţiştilor să emită un ordin de plasare în adăpost, timp de 45 de zile, a unui animal dacă vor constata că acesta se află într-o situaţie de pericol.

Noutăţile aduse de OUG nr. 175/2020 legii privind protecţia animalelor indică faptul că se poate emite un ordin de plasare în adăpost a unui animal care este considerat a fi într-o situaţie de pericol dacă:

  • a fost rănit sau schingiuit;
  • a fost implicat în lupte între animale sau cu animale;
  • a fost practicat tirul asupra lui;
  • a fost folosit pentru dresajul altor animale sau pentru a controla agresivitatea altor animale;
  • a fost expus forțat la temperaturi foarte ridicate ori foarte scăzute;
  • o vacă, oaie, capră sau un cal se afla, fără supraveghere, pe căile de circulație publică.

Constatările se vor putea face prin observaţie la faţa locului, înregistrări foto sau video, declaraţii ale unor persoane implicate sau pe baza unei fişe de observaţie a unui medic veterinar. Dacă se constată că animalul s-a aflat într-o situaţie de urgenţă fără a fi vina stăpânului acestuia nu se va emite un ordin de plasare în adăpost.

Conform menţiunilor din OUG, ordinele de plasare în adăpost a animalelor vor putea fi emise începând cu 19 decembrie 2020.

Important de menţionat este şi faptul că persoanele care au comportamente abuzive faţă de animale riscă nu doar amenzi, dar şi deschiderea unui dosar penal. Mai multe detalii despre aceste sancţiuni puteţi citi în acest material.

Continuarea pe Avocatnet.ro

Recomandări

Se simplifica procedura de eliberare a pașapoartelor

Direcția Generală de Pașapoarte informează că, de la 1 ianuarie 2025, interacțiunea cetățenilor cu structurile de pașapoarte se simplifică, astfel încât aceștia vor avea...