4.8 C
Paşcani
vineri, ianuarie 3, 2025

Anunţ al şefului Agenției de Dezvoltare Regională Nord-Est: Fonduri de 1,75 miliarde de euro pentru Regiunea Moldovei. Unde se duc banii?

Programul Regional Nord-Est 2021-2027 are cea mai generoasă alocare financiară disponibilă unei regiuni din România: 1,75 miliarde de euro. Din această sumă, 500 de milioane de euro sunt destinate pentru mediul privat. Fondurile sunt pentru investiții cu prioritate în dezvoltarea economică, digitalizare, economie verde sau mobilitate urbană.

În exercițiul financiar anterior 2014-2020, în județul Iași „700 de firme private au primit finanțare, 520 km de drumuri județene au fost realizate și modernizate, 32 de obiective de patrimoniu au fost readuse la viață, 80 unități medicale au fost modernizate (…)“, după cum ne asigură Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Nord-Est.

Regiunea Moldovei se bucură de cea mai generoasă alocare financiară din România. Prin Programul Regional Nord-Est 2021-2027 sunt disponibile fonduri europene în valoare de 1,75 de miliarde de euro. Cele mai mari sume au fost dirijate către componenta dezvoltării economice, „mai competitive“ și „mai inovative“, unde fondurile se ridică la 420,07 milioane de euro și sunt destinate mediului privat (în Prioritatea 1 Nord-Est). Însă, alocări importante sunt distribuite și în proiecte dedicate digitalizării, economiei verzi sau mobilității urbane, după cum urmează: P2 N-E – O regiune mai digitalizată – 101,11 milioane de euro; P4 N-E – O regiune cu o mobilitate urbană mai durabilă – 277,31 milioane de euro ; P5 N-E – O regiune mai accesibilă – 182,16 mil euro; P6 N-E – O regiune educată – 192,10 milioane de euro; P7 N-E – O regiune mai atractivă – 120,41 milioane de euro și P8 Asistență tehnică – 74,23 milioane de euro. De altfel, aceasta a fost și strategia la nivelul Regiunii N-E. Potrivit ADR pentru infrastructura publică, domeniile pe care Programul Regional Nord-Est 2021-2027 le-a făcut prioritare, prin concentrarea investițiilor și alocările financiare, sunt eficiența energetică, infrastructura verde, mobilitatea urbană, educație, turism sustenabil și digitalizare. „Din punct de vedere al potențialului de dezvoltare în zona de cercetare, inovare și competitivitate, domeniile sunt identificate în Strategia Regională de Specializare Inteligentă și Inovare (RIS 3): turism, sănătate, energie, mediu, TIC, agroalimentar, industria lemnului și cea textilă. Pentru cercetare, inovare și competitivitate avem alocată o finanțare generoasă de 420 milioane euro, sumă care se concretizează prin 14 apeluri care vor stimula dezvoltarea economică a regiunii“, după cum ne asigură, într-un răspuns transmis „Ziarului de Business“, directorul general al ADR Nord-Est, Vasile Asandei.

Continuarea pe Ziarul de Iasi

Recomandări

Se simplifica procedura de eliberare a pașapoartelor

Direcția Generală de Pașapoarte informează că, de la 1 ianuarie 2025, interacțiunea cetățenilor cu structurile de pașapoarte se simplifică, astfel încât aceștia vor avea...