1.2 C
Paşcani
vineri, decembrie 27, 2024

Mama a venit cu copilul la Judecătoria Pașcani: vrea ca instanța să-i dea un nume micuțului

O ieșeancă le-a cerut judecătorilor să-i dea un nume copilului său. Femeia era căsătorită, dar despărțită în fapt de cel pe care legea îl considera tatăl copilului.

Mihaela R. se căsătorise cu V.U. în noiembrie 2017 la Moinești, în județul Bacău. Căsnicia nu a durat de fapt mai mult de doi ani. Bărbatul a plecat în străinătate, iar femeia a intrat într-o relație cu altul. Anul trecut, din această relașie s-a născut un băiat. Conform legii, copiii născuți în timpul căsniciei se prezumă a fi ai soțului. De aici, și problemele. Certificatul constatator al nașterii a fost completat cu numele tatălui prezumtiv. Certificatul de naștere nu a mai putut fi însă emis. Soțul Mihaelei R., tatăl prezumtiv, a trimis o declarație notarială în care menționa că băiatul nu este copilul lui, întrucât este separat în fapt de soția sa. Era de acord ca băiatul să poarte numele de familie al soției.

Declarația notarială nu i-a fost femeii de niciun folos. S-a prezentat cu ea la Serviciul Public Comunitar Local de Evidență a Persoanelor (SPCLEP) Pașcani, dar declarația i-a fost restituită, cu mențiunea că doar instanța poate stabili numele copilului. Ca urmare, femeia s-a adresat Judecătoriei Pașcani, menționând în acțiune și că urmează să promoveze o acțiune de divorț și de tăgadă a paternității copilului de îndată ce va avea certificatul de naștere a copilului. Magistrații pășcăneni nu au avut multe de dezbătut, chiar dacă, formal, procesul se desfășura în contradictoriu cu SPCLEP Pașcani. Reprezentanții instituției publice nu au avut nimic de comentat. Soțul femeii nu avea nimic împotrivă ca băiatul să poarte numele de familie al acesteia. Iar în lipsa certificatului de naștere, copilul nu avea acces la servicii și drepturi esențiale asigurate de statul român, inclusiv la simpla alocație. Ca urmare, Judecătoria Pașcani a dispus ca minorul să poarte numele de familie al mamei sale, mențiunile corespunzătoare urmând să se facă și în actul de naștere înregistrat în registrul stării civile al comunei de domiciliu al acesteia.

Acțiunea de încuviințare a numelui minorului nu s-a finalizat încă, decizia urmând să fie confirmată de Tribunal.

Sursa Ziarul de Iasi

Recomandări