2.1 C
Paşcani
marți, decembrie 10, 2024

ZDI: Confesiuni delicate făcute la duhovnic au ajuns pe Youtube. Scandal de 190.000 lei între episcopul Sofronie și consilierul administrativ

Judecătorii ieșeni au fost chemați să liniștească apele în sânul unei comunități religioase. Un cleric s-a simțit defăimat de afirmațiile unui membru activ al comunității, cerând oprirea acestora. De partea cealaltă, a fost invocat dreptul la liberă exprimare. Cum între dreptul la propria imagine și cel la exprimarea opiniilor nu există o ierarhie, judecătorii au trebuit să găsească punctul dincolo de care opinia devine delict. Au avut nevoie de aproape 30 de hotărâri ale CEDO pentru a-l stabili.

Conflictul dintre episcopul Sofronie și consilierul administrativ al Mitropoliei Bisericii ortodoxe pe stil vechi (BOSVR) a izbucnit în 2022, după înlocuirea de către Sinodul bisericii a mitropolitului Vlasie Mogârzan cu Demosten Ioniță. Ulterior, Mogârzan avea să fie și caterisit. În acțiunea înaintată Judecătoriei Pașcani, episcopul Sofronie, pe numele său de mirean Silvestru Oțel, a reclamat faptul că în spațiul public au început să circule înregistrări video realizate de consilierul Gabriel Ilășoaia, care ar fi avut ca unic scop denigrarea sa.

Pe canalul său de YouTube, iar apoi pe cel al bisericii, Ilășoaia își exprima nemulțumirea față de destituirea lui Mogârzan, punând la îndoială în termeni duri moralitatea episcopilor ce alcătuiau Sinodul BOSVR și mai cu seamă, pe cea a episcopului Sofronie. Unele videoclipuri aveau 3-4.000 de vizualizări, ceea ce făcea ca afirmațiile lui Ilășoaia să capete caracterul unei defăimări publice a lui Sofronie. Episcopul reclama îndeosebi folosirea în legătură cu persoana sa a apelativului „mason”, mai ales că apartenența la masonerie este interzisă clericilor ortodocși pe stil vechi. Sofronie cerea eliminarea unor videoclipuri de pe YouTube, ca și obligarea lui Ilășoaia la plata a 190.000 lei ca daune morale. Episcopul aducea ca argumente prevederile Codului Civil, dar și pe cele ale Convenției Europene a Drepturilor Omului.

Spunea că era de notorietate faptul că Sofronie ar fi mason

Aceeași Convenție a fost invocată de partea lui și de Ilășoaia, acesta afirmând că videoclipurile postate aveau rolul de a-i informa pe ortodocșii de stil vechi, nu de a-l denigra pe episcop. Ilășoaia preciza că este membru al BOSVR de la înființarea acesteia, părinții săi fiind membri fondatori. El însuși investise resursele financiare ale familiei pentru construirea unei biserici și amenajarea unui cimitir. Afirma că era de notorietate faptul că Sofronie ar fi mason. Ilășoaia nu făcea altceva decât să reia afirmații făcute public de fostul mitropolit Mogârzan, decedat anul trecut și care îi fusese duhovnic lui Sofronie. Oricum, organizațiile masonice sunt legale în România, deci nu putea fi acuzat că folosirea acestui apelativ ar fi reprezentat o denigrare.

Continuarea pe Ziarul de Iasi

Recomandări