0.6 C
Paşcani
joi, decembrie 26, 2024

Scrisorile lui Maitreyi, traduse la Cluj. Ele completează detaliile “intime” ale romanului lui Eliade

Cei care îşi mai pun întrebări asupra romanului care a tulburat lumea anilor ‘30 vor putea să afle în curând detalii noi şi incitante, mărturisite de indiancă profesorului american Mac Linscott Ricketts, fostul student şi biograful american al lui Eliade, în intervalul 1976-1988.

Editorul volumului, Mihaela Gligor, cercetător ştiinţific al Institutul de Istorie „George Bariţiu” al Academiei Române, Filiala Cluj-Napoca, este îndrăgostită iremediabil de India şi ar dori să înfiinţeze un institut cultural român la Calcutta. Volumul de corespondenţă la care lucrează acum urmează să apară la începutul lunii octombrie, la Cluj, la Editura Casa Cărţii de Ştiinţă, în Colecţia „Biblioteca Indiană”, pe care o coordonează.

Publicul din România va putea citi, în premieră, scrisorile despre Mircea Eliade schimbate între Maitreyi Devi şi profesorul american. Ele conţin şi detalii despre viaţa „personajului” Maitreyi Devi, dar şi amănunte referitoare la perioada în care Mircea Eliade s-a aflat la studii în India.
„Scrisorile redau sentimentele amestecate ale femeii care l-a inspirat pe Eliade şi detalii surprinzătoare despre revederea celor doi (Maitreyi şi Eliade), ce a avut loc la Chicago, în 1973”, precizează Mihaela Gligor.

Detalii neaşteptate despre Eliade

Volumul se adresează tuturor celor interesaţi de Eliade şi Maitreyi. „Celor atraşi de poveştile de dragoste şi de misterul Indiei, în cele din urmă”, precizează Mihaela Gligor. „Au, însă, o importantă valoare documentară, deoarece din ele aflăm câteva detalii despre omul Eliade, aşa cum, poate, nu ni-l imaginam”. Scrisorile i-au fost puse la dispoziţie de profesorul american Mac Linscott Ricketts, fost student, discipol şi biograful american al lui Eliade. La traducerea în limba română a contribuit şi Maria-Daniela Pomohaci. Alături de Iuliana Năţălan, fetele au înfiinţat Centrul Cultural „Rabindranath Tagore”, prin care este promovată în România cultura indiană autentică. În fiecare an, centrul organizează, la Bucureşti, Namaste India Festival (www.namasteindia.ro). Evenimentul din acest an, programat pentru 12 octombrie, va găzdui lansarea volumului de corespondenţă Maitreyi Devi – Mac Linscott Ricketts. Urmează lansări la Cluj, apoi la Târgu Mureş şi la Bucureşti, la târgul de carte din noiembrie.

Pe urmele lui Eliade, a ajuns la Maitreyi

Mihaela Gligor a fost prima dată în India în anul 2007, pe urmele lui Eliade, la un seminar dedicat lui, organizat la Jawaharlal Nehru University, New Delhi. „M-am îndrăgostit iremediabil de India… Şi am revenit de câte ori am avut ocazia”, mărturiseşte cercetătoarea. S-a întors la Calcutta să lanseze un volum despre Mircea Eliade, apoi, în 2009, a obţinut o o bursă postdoctorală oferită de ICCR (Indian Council for Cultural Relations) la Jadavpur University. „În decembrie 2009 am revenit, invitată la o mare conferinţă dedicată lui Rabindranath Tagore şi am avut ocazia să îl cunosc pe laureatul Nobel Prof. Amartya Sen, a cărui carte am tradus-o”, a mai relatat clujeanca.

Continuare pe  Ziua de Cluj

Recomandări