Patru deputați sunt în conflict de interese și sunt anchetați de Agenția Națională de Integritate (ANI), după ce și-au angajat rudele la Parlament.
ANI a solicitat Parchetului instanţei supreme să îi cerceteze pe deputaţii Niculae Mircovici, Adrian Merka, Mircea Grosaru şi pe fostul deputat Luminiţa Iordache pentru conflict de interese. Ei şi-au angajat membri ai familiilor la birourile lor parlamentar, în mandatul 2008-2012.
Mircovici și-a angajat soția
Niculae Mircovici a propus angajarea şi a avizat contractul individual de muncă în baza căruia soţia sa a fost angajată, în perioada 5 ianuarie 2009-15 iunie 2010, în funcţia de referent la Biroul Parlamentar deţinut de acesta, obţinând astfel un venit net în sumă toală de 20.387 de lei, au stabilit inspectorii de integritate. Mircovici este deputat din partea Uniunii Bulgare din Banat – România. În prezent, este secretar al Camerei Deputaţilor, scrie Mediafax.
Merka și-a angajat părinții
Adrian Miroslav Merka, deputat din partea Uniunii Democratice a Slovacilor şi Cehilor din România, a solicitat angajarea şi a avizat contractele individuale de muncă ale părinţilor săi, prin care aceştia au fost angajaţi în perioada 15 decembrie 2008-17 octombrie 2011 în funcţia de şef cabinet în cadrul biroului său parlamentar. În baza contractelor individuale de muncă încheiate cu Camera Deputaţilor de către părinţii deputatului Merka, mama acestuia a realizat venituri nete în sumă totală de 28.245 de lei, iar tatăl său a avut venituri nete de 4.533 de lei, potrivit ANI.
Grosaru și-a angajat soția
Mircea Grosaru, deputat din partea Asociaţiei Italienilor din România, a propus angajarea şi a avizat contractul individual de muncă prin care soţia sa a fost angajată în perioada 15 decembrie 2008-1 februarie 2011 în funcţia de consilier în cadrul Biroului Parlamentar, aceasta realizând astfel un venit net în sumă totală de de 66.745 de lei.
Iordache și-a angajat fiica
ANI a stabilit că Luminiţa Iordache a fost în conflict de interese întrucât, în calitate de deputat în mandatul 2008-2012, a avizat contractul individual de muncă al fiicei sale, prin care aceasta a fost angajată în perioada 17 februarie 2009-1 martie 2011 în funcţia de referent în cadrul Biroului ParlamentarCircu, aceasta obţinând astfel un venit net în sumă totală de 19.078 de lei. Luminiţa Iordache, deputat în mandatul 2008-2012, a fost în PSD până în aprilie 2010, ulterior trecând la UNPR.