4.2 C
Paşcani
vineri, ianuarie 3, 2025

Un barbat revendica averea mamei scriitorului Sadoveanu. Neamul Soimarestilor si altii ii vor mostenirea

Se numeste Vasile Ursachi are 49 ani este fiul lui Mihai si al Paraschivei Ursachi din satul Verseni comuna Miroslovesti. El spune ca este mostenitorul de drept al averii mamei scritorului pascanean, Mihail Sadoveanu, pentru ca aceasta a fost verisoara dreapta cu bunicul sau, Gheroghe Ursachi.

In momentul de fata, Vasile Ursachi este mecanic de masini si utilaje la o societate din pascani, dar spera la o soarta mai buna.

 

Poveste interesanta

Povestea lui pare a fi una veritabila. Barbatul ne povesteste despre copilaria sa, din care isi aminteste foarte multe lucruri, cum sunt turisitii care veneau pe vremea comunismul in vizita la Verseni pentru a descoperi radacinile lui Sadoveanu. Copil fiind, interlocutorul nostru spune ca a mers la tatal sau pentru a intelege mai bine prezenta turistilor acolo, raspunsurile pe care le-a primit aveau sa ii schimbe viata.

Tatal sau, Mihai Ursachi i-a povestit despre faptul ca Sadoveanu s-a nascut la Verseni si este fiul Profirei Ursachi. Despre Profira Ursachi i-ar fi povestit faptul ca saracia a impins-o din Moldova la varsta de 18 ani, ajungand femeie de servici in Alexandria in casa avocatului Alexandru Sadoveanu. Cei doi se pare ca au avut o relatie din care a rezultat Mihail Sadoveanu. Tot din spusele barbatului Profira Ursachi ar fi fost alungata din Alexandria in momentul in care a ramas insarcinata, ea revenind la Verseni. Timpul a trecut, baiatul a fost botezat Mihai Ursachi, si a mers la Verseni in clasa I sub bagheta lui Pavel Horcaci, In acea perioada Alexandru Sadoveanu a venit la Verseni si a luat-o pe Profira la Pascani, unde numele copilului a fost schimbat in Mihai Sadoveanu. Cand a ajuns la varsta de 13-14 ani, Profira Sadoveanu a plecat la cele vesnice la doar 30 si ceva de ani.

In poveste sunt cuprinse si elemente cunoscute din viata lui Mihail Sadoveanu cum a ajuns intre timp scriitor si om politic

Povestea continua, Mihai Ursachi i-a povestit baiatului ca era in armata la Muncel, cand a intrat intr-un conflict cu ofiter pe care l-ar fi batut, moment in care a fugit la Sadoveanu. Scriitorul se afla in momentul respectiv internat intr-un spital din Bucuresti. La poarta spitalului I s-a spus ca Sadoveanu nu se simte bine si nu primeste vizitatori. Auzind despre cine este vorba scriitorul ar fi trimis vorba la poarta pentru ca Mihai Ursachi sa intre. Dupa cateva discutii Sadoveanu i-ar fi dat acestuia suma de 500 de lei pentru a-si pune tabla pe casa si un cos cu oua.

 

Neamul Soimarestilor si altii ii vor mostenirea

In anul 1996 au venit acasa la Vasile Ursachi in Verseni doi deputati de la Chisinau care pretindeau ca se trag din neamul Soimarestilor, personaje din opera lui Sadoveanu. In anul 2002 s-a trezit cu 2 taxiuri la poarta in satul Verseni unde locuia, din care au coborat mai multe persoane. Una dintre ele s-a recomandat a fi Vasile Ursachi, prof universitar si decan la o Facultate din Iasi, doar ca barbatul nu isi mai aminteste care. Respectiva persoana a dorit cat mai multe informatii despre gradele de rudenie ale Profieri Ursachi cu scopul de a dobandi printr-o ruda de la Guvern toata averea acesteia. Barbatu le-a cerut increderea pentru a le face o procura la notariat prin care sa se ocupe de gasirea acestei mosteniri. La un an distanta dupa aceasta intamplare acelasi barbat la sunat pe personajul nostru spunandu-I ca s-a gasit la Bucuresti o nepoata de 99 ani a Profirei care va mosteni intreaga avere.

 

Pe urmele mostenirii

De atunci a trecut vremea si Vasile Ursachi a inceput sa se intrebe daca ceea ce i-a povestit omul cu pricina este adevarat sau nu. In acest sens a inceput sa actioneze.

In anul 2002, odata cu aparitia Legii Retrocidarilor fiind sfatuit de rude si de prieteni a trimis o scrisoare la Falticeni pentru a vedea ce raspuns primeste in legatura cu mostenirile. Raspunsul a fost unul clar, sa aduca dovada si nimeni nu se opune.

A mers mai apoi la secretarul Primariei Pascani, Mircea Zuzan care vine din acelasi sat cu el.

Tatal sau Mihai Ursachi, a fost frizerul satului si se pare ca peste ani a fost vizitat de catre Sadoveanu, vizita ce este mentionata si intr-un fragment dintr-o scriere al lui Vasile Iancu din care mentionez: “Prin anii de liceu, la Paşcani (în gazdă, la doi paşi de fosta locuinţă a învăţătorului Mihai Busuioc/ Domnul Trandafir), aflam, întâmplător, că în Verşeni trăieşte nepotul de văr primar al lui Sadoveanu. Frizerul satului: Mihai Ursachi. I-am călcat pragul nu ca să ne ferchezuiască părul – mărturisim: doream să-l iscodesc despre celebrul său unchi, „moş Mihai”, cum îi spunea el. A fost, atunci, foarte zgârcit la vorbă în legătură cu această „grea” relaţie de rudenie. Fusese sfătuit să fie discret, dacă nu mai mult, cu acest subiect? îi dicta instinctul de conservare că e mai înţelept să nu se întindă la vorbă când, în discuţie, intra personajul Mihail Sadoveanu, cu înalte demnităţi în statul comunist? Nu ştim. După mulţi ani, l-am revăzut pe frizerul Mihai Ursachi. Reticenţele, poate, temerile, de altădată, se risipiseră. Mi-a povestit, cu detalii semnificative, unele, savuroase, altele, dramatice, pentru el, câteva episoade din întâlnirile sale cu „moş Mihai”. Parţial, le-am consemnat şi tipărit. Episoade care au, parcă, parfumul istorisirilor de la Hanul Ancuţei”. Intreaga scriere este pe: www.romlit.ro/hanu_ancuei_i_alte_locuri

Barbatul spune ca actele bunicului sau, Gheorghe Ursachi, sunt la Mirsolovesti si ca urmeaza sa le ia de acolo pentru a demonstra ca el este urmasul drept al averii care ii revine din partea Profirei Sadoveanu.

Zilele trecute, sfatuit de niste prieteni si-a luat inima in dinti si a contactat echipa TV BIT pentru a/si impartasi povestea cu speranta ca , pana la urma,  i se va face dreptate.

Recomandări

Se simplifica procedura de eliberare a pașapoartelor

Direcția Generală de Pașapoarte informează că, de la 1 ianuarie 2025, interacțiunea cetățenilor cu structurile de pașapoarte se simplifică, astfel încât aceștia vor avea...