4.8 C
Paşcani
vineri, ianuarie 3, 2025

Violența și suicidul distrug copilăria

Violența în rândul copiilor capătă cote îngrijorătoare, cu toate programele și proiectele inițiate în scopul prevenirii ei și la noi în țară, iar potrivit unui studiu global al Națiunilor Unite , 40 de milioane de copii sub 15 ani sunt, anual, victime ale violenței. Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Iaşi a semnalat peste 100 de cazuri de abuz, numai în primele trei luni ale anului, în care au fost implicaţi 174 de copii.
De obicei, cazurile de violență întâlnite în rândurile minorilor au fost de mai multe tipuri, dar în cele mai multe cazuri copiii au fost neglijaţi şi bătuţi. Pentru cea mai frecventă formă de abuz, neglijenţa, s-au raportat 29 de cazuri, în care au fost implicaţi 67 de copii, iar pentru a doua, abuzul fizic, s-au înregistrat 25 de cazuri în care au fost bătuţi 38 de copii.

Asociate cu violența, cazurile de suicid în rândul copiilor și adolescenților, au crescut ca și număr, iar vârsta la care aceștia ajung să recurgă la astfel de gesturi a scăzut, din păcate. Peste 25 % din motivele pentru care copiii și adolescenții sună la numărul copilului, (116 111) sunt legate de gânduri suicidale, depresie, tulburări de comportament, frică și anxietate sau neînțelegeri cu părinții.

Spre exemplu, în acest week-end un băiețel de numai 10 ani din județul Iași a avut o tentativă de suicid, fiind salvat din fericire de fratele său mai mic de numai 9 anișori. Băiatul a ales să facă un astfel de gest pentru că părinții săi nu au vrut să îl ia cu ei la un praznic, iar acum este în stare gravă la Spitalul de copii ”Sfânta Maria” din Iași.

Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) cauzele principale ale acestui fenomen sunt legate de problemele sau abuzurile din viața de familie, de sărăcie, de influențele din mediul social, educațional și chiar de impactul unor mijloace mass-media, cum ar fi internetul.
Copiii nu înțeleg de cele mai multe ori gravitatea unor astfel de acțiuni, cei mai mulți dintre ei urmărind doar să atragă atenția, fie a părinților, fie a celor din jur.

Tentativele de suicid ale copiilor și adolescenților în special urmăresc de fapt dorința de schimbare și de a lupta cu situațiile în care se află, de a scăpa de anumite probleme emoționale sau lipsuri, nu de a pune capăt vieții. Suicidul infantil nu este altceva decât o constrângere și o revanșă împotriva sentimentului de neputință legat de imposibilitatea de a schimba o situație problematică.

Suicidul în rândul adolescenților și copiilor mai poate fi avea drept cauze: dezordinea şi confuzia bilaterală, abuzul de droguri şi alcool, schizofrenia, antecedentele familiale, contextul socio-economic şi educaţional, depresia, sănătatea şubredă, divorţul părinţilor, performanţele şcolare, stresori sociali (lipsa abilităţilor de comunicare, de exprimare emoţională) şi factori individuali (emoţionali, cognitivi, comportamentali, de sănătate).

Familia este un mediu puternic protector împotriva sinuciderii, ea susține creșterea armonioasă a copiilor cu atât mai bine cu cât este mai puternic închegată. Părinții trebuie să aibă grijă la manifestările propriilor copiii, o atenție sporită la comportamentul acestora putând preveni astfel de situații nefericite .Așadar, cadrul familial este practic soluția acestor probleme, deși din păcate, de acolo vin cele mai multe cauze ale violenței și suicidului.
În completare, OMS recomandă stabilirea unor restricţii în mass-media, întrucât informaţiile difuzate pot să influenţeze puternic populaţia, mai cu seamă categoriile sensibile de vârstă – adolescenţii şi vârstnicii.

Recomandări

Se simplifica procedura de eliberare a pașapoartelor

Direcția Generală de Pașapoarte informează că, de la 1 ianuarie 2025, interacțiunea cetățenilor cu structurile de pașapoarte se simplifică, astfel încât aceștia vor avea...