4.8 C
Paşcani
joi, ianuarie 2, 2025

A debutat Programul National de Screening pentru Cancer de Col Uterin

La inceputul acestei luni a debutat programul Ministerului Sanatatii de screening pentru cancerul de col uterin, program ce se va desfasura la nivel national pe o perioada de 5 ani.

Programul se adreseaza femeilor cu varsta cuprinsa intre 25 – 64 ani. Nu sunt eligibile femeile care prezinta absenta congenitala a colului uterin sau histerectomie totala pentru afectiuni benigne si femeile carora li s-a stabilit diagnosticul de cancer de col uterin sau alte forme de cancer genital.

Spitalul Municipal Pascani, anunta faptul ca a ajuns la o intelegere cu 30 de medici de familie pentru prima parte a acestui program si anume partea informativa.
Cea dea doua etapa, este cea de recolatare, pe care pascanencele o pot face la Spitalul Municipal sau la doua cabinete particulare si anume, cabinet dr. Ciopraga si cabinet dr.Buiuc. Trebuie mentionat ca testul este gratuit, nedureros, nu prezinta complicatii si poate depista doua tipuri de leziuni: benigme care pot duce la cancer sau cancerul de col uterin.

In prima faza, femeile care doresc sa faca acest test, vor merge la medicul de familie unde vor primi un formular si o lista a centrelor de recoltare si programul de functionare al acestora. Cu aceste documente vor merge catre unul din centrele de recoltare, unde li se va lua o mostra denumita frotil. Acest test consta in prelevarea si intinderea pe o lama de sticla, intr-un strat subtire, a unei picaturi dintr-un lichid biologic (sange, secretie, urina), a unui produs patologic (puroi, scurgere) sau a celulelor dintr-un tesut sau dintr-un organ (ganglion, vagin) in vederea unei observatii microscopice.

Recomandarea medicilor este aceea de a merge la acest test in luna in care femeile sunt nascute, pentru a ajuta la statistica.

Dupa recoltare, rezultatul va fi trimis catre medicul de familie in maxim 30 de zile, iar acesta are obligatia de a comunica respectivul rezultat catre pacienta.

Daca rezultatul va fi negativ, atunci pacienta va fi reprogramata la un nou test peste 5 ani de zile. Daca proba va arata ca exista leziuni, atunci medicul va directiona pacienta catre un medic specialist.

 

Obiectivul principal al programului este reducerea incidentei formelor invazive ale cancerului de col uterin si mortalitatii specifice prin cancer de col uterin.

Obiectivele specifice sunt: depistarea cancerului de col uterin in stadii precoce, indrumarea pacientelor cu leziuni precursoare sau incipiente catre servicii medicale specializate de diagnostic si tratament, cresterea gradului de informare a populatiei, pentru utilizarea serviciilor de screening ca metoda de depistare precoce a cancerului de col uterin la persoane asimptomatice.

 

Recomandări

Se simplifica procedura de eliberare a pașapoartelor

Direcția Generală de Pașapoarte informează că, de la 1 ianuarie 2025, interacțiunea cetățenilor cu structurile de pașapoarte se simplifică, astfel încât aceștia vor avea...