Cauza principală este aducțiunea din râul Moldova, construită cu conducte cu fragilitate mare. Societatea de apă are în proiect realizarea unei captări locale, din zona barajului de pe Siret.
După avaria de la începutul lunii, când municipiul Pașcani a rămas fără apă potabilă, cei de la ApaVital au fost solicitați să prezinte plenului CJ explicații și detalii cu privire la situația de la „intersecția” autostrăzii A7 cu aducțiunea de la Moțca.
Informarea societății de apă, care cuprinde opt pagini, menționează că debitul aducțiunii de la Moțca a scăzut la un sfert comparativ cu 1974, când a fost realizată captarea pe malul stâng al râului Moldova. Mai târziu, în perioada 1997-2009, fostul operator local Prest Serv Apa SA a construit cei 43 km ai aducțiunii folosind conducte dintr-un „material compozit care are o sensibilitate/ fragilitate deosebită în exploatare”, subliniază documentul semnat de directorul general al ApaVital, Mihail Doruș.
Țevile din fontă montate în 1911 pe aducțiunea de la Timișești rezistă
„Spre comparaţie, aducţiunea de apă DN 600 mm Timişeşti, realizată din fontă cenuşie în anul 1911, este funcţională în regim de operare gravitaţional şi în prezent, având o comportare deosebită în solurile în care a fost pozată (montată, n.r.) din comuna Timişeşti din judeţul Neamţ şi până la intrarea în municipiul laşi, cu un traseu de peste 100 km”, notează documentul adus în fața consilierilor județeni.
Relocarea și protejarea rețelelor de utilități pe parcursul construirii Autostrăzii Moldovei este o „sursă cauzatoare de riscuri suplimentare” pentru aducțiunea Moțca, menționează documentul citat, care precizează că sunt prevăzute „şase devieri ale conductei de aducţiune a apei potabile, aflate în domeniul public al Municipiului Paşcani, trei devieri ale unor reţele de distribuţie şi două devieri/ relocări de rețele de canalizare”.
Mesajul societății de apă trece în revistă evenimentele din perioada 1-3 mai, când s-au produs cele trei avarii, arătând că „putem afirma direct că principala cauză a întreruperii prelungite a furnizării apei a fost influenţată de materialul conductei PAFSIN DN 600 mm, care a cedat sistemic”. După ultima avarie, cea din 3 mai, a fost înlocuit un segment mai mare de conducte, astfeș că municipiul Pașcani a fost realimentat cu apă începând de duminică, 4 mai.
Între timp, amintesc cei de la ApaVital, s-au distribuit peste 600 de mii de litri de apă din cisterne și peste 42 de mii de litri de apă îmbuteliată.