Oamenii de stiinta au dat, din intamplare, peste o albina din specia Megalopta amoena cu totul speciala. Aceasta e si femela si mascul, dar nu e hermafrodita, ci e afectata de ginandromorfie.
Parca cineva ar fi trasat o linie verticala, pe mijlocul trupului sau, iar partea stanga are trasaturi masculine, in timp ce dreapta, feminine, arata Live Science.
Gasita intr-o padure din Panama inca in stadiul de larva, in stupul sau, aceasta a fost observata, alaturi de rudele sale. Nu imediat oamenii de stiinta au observat particularitatea sa, ci abia cand insecta a ajuns la maturitate, iar diferentele erau vizibile.
Antenele de pe fiecare parte a capului sunt diferite, fiecare specifica sexului sau, iar partea femeiasca are o mandibula mai bine dezvoltata. In plus, picioarele sale, tot de pe partea femeiasca, sunt mai „paroase”, pentru a-i sluji la recoltarea de polen.
E prima oara cand in randul acestei specii se gaseste un astfel de individ, se arata intr-un raport publicat de Journal of Hymenoptera Research.
Oricat de ciudata ar parea ginandromorfia, aceasta se poate prezenta si sub alte forme. Fata corpului sa apartina unui gen, iar spatele, celuilalt.
Iar lucrurile pot deveni chiar mai bizare, cu trasaturi ale ambelor sexe amestecate, ca intr-un mozaic, dupa cum a aratat un studiu din 2013.
Ginandromorfia a fost observata la insecte, crustacee, serpi si chiar pasari. In plus, ea nu se rezuma doar la piele sau pene, la aspectul exterior. Jumatate de creier e din punct de vedere genetic masculin, iar jumatate, feminin, dupa cum a aratat o alta cercetare din 2003, publicata de Proceedings of the National Academy of Sciences.