De astăzi, 15 noiembrie, începe oficial Postul Crăciunului sau Postul Naşterii Domnului, care durează până pe 24 decembrie, în ziua de Ajun. Din punct de vedere religios, se spune că această perioadă importantă reprezintă o detoxifiere a trupului, dar mai ales a sufletului, pentru a putea primi cu adevărat lumina Naşterii Domnului.
Astfel, timp de 40 de zile (durata Postului Crăciunului a fost stabilită în anul 1166, la Sinodul de la Constantinopol, ținut sub președinția patriarhului Luca Hrisoveghi), creştinii respectă o serie de reguli, cele mai cunoscute fiind abţinerea de la alimente „de frupt”, precum carnea, lactatele și ouăle. Totodată, conform canoanelor, se pare că şi că mâncărurile care ne fac o plăcere deosebită pot fi considerate „de frupt”, la fel şi mâncatul peste măsură, chiar şi a produselor considerate de post.
Totuși, postul Crăciunului nu este perceput ca fiind foarte aspru, în comparație cu Postul Paștelui, spre exemplu. Pe parcursul a 15 zile este ,,dezlegare la pește”, iar marțea și joia este permis consumul untdelemnului și vinului. Cu toate acestea, în acest interval nu se organizează nunţi şi nici petreceri până după Anul Nou. Este recomandat ca în această perioadă să meargă la biserică, mai ales la cele mai importante slujbe.