Tinerii şomeri care se angajează sunt răsplătiţi de stat. Cu o mie de lei, dacă rezistă cel puţin trei luni la noul job. Şi patronii primesc un ajutor substanţial: 2.250 de lei în fiecare lună, timp de un an, dacă recrutează un şomer.
Eduard Cristea a terminat liceul, dar a picat Bacul la matematică, aşa că acum s-a prezentat la agenţia pentru ocuparea forţei de muncă, pentru şomaj. 250 de lei pe lună nu sunt mulţi, dar sunt bineveniţi, spune tânărul.
E convins, însă, că la toamnă va lua peste 6 la examenul maturităţii. Dacă nu va reuşi, spune că îşi va căuta un job. Şi pe lângă salariu, va obţine şi o primă de o mie de lei din partea statului, pentru instalare, conform noii legi. Un imbold pentru miile de tineri care trăiesc doar din şomaj.
Angajatorii îi aşteaptă cu braţele deschise, mai ales că noua lege îi avantajează şi pe ei: dacă includ în câmpul muncii un tânăr şomer primesc din partea statului, în primul an, câte 2.250 lei pe lună.
Adrian Benţa, consultant fiscal: „Vine sa sprijine absolventii de liceu, de facultate, persoanele care sunt somere cu varsta de 45 de ani si o categorie de persoane care se dezvolta mai mult in zona in care ne dorim, tinerii care intra in sfera excuziunii socială.”
Există, desigur, şi pretenţii din partea companiilor.
Corina Diaconu, managerul unei agenţii de recrutare: „Ar fi de preferat ca ei sa isi doreasca un job pe termen mediu, daca nu lung, sa nu fuga la alta companie care le ofera o mica majorare salarială, ci să fie recunoscatori si sa raman in firma care le a dat o sansa la început.”
Cele mai multe locuri de muncă pentru absolvenţii de liceu sunt în domeniu Horeca, iar pentru cei cu studii superioare în vânzări şi comerţ. În total, se caută peste 32 de mii de angajaţi la nivel naţional.