Acuzații grave la adresa unui consilier local din partea primarului, Marius Pintilie. Edilul municipiului susține că activitatea primăriei este parțial blocată în urma unor reclamații făcute la DNA de consilierul, Sorin Olariu. Mai exact, o parte dintre salariații instituției caută documente și pregătesc dosarele pentru a fi trimise procurorilor să fie verificate.
Acum două săptămâni de zile, a fost trimis un pachet cu documente, a precizat edilul, iar această activitate ar putea să continue. Primarul Pintilie a mai spus că și proiectele de investiții aflate în derulare înregistrează întârzieri din aceleași cauze. Precizările au fost făcute în cadrul conferinței săptămânale de presă, după ce Sorin Olariu a spus că cei din PNL sunt mai drăguți și mai frecventabili decât foștii săi colegi din PSD, după ce a fost exclus din partid.
În același context, primarul a admis că Sorin Olariu are dreptul de a face astfel de reclamații, dar a subliniat că el nu știe de nici o încălcare a legii în activitatea administrației locale.
Interesant este că și consilierii PNL când erau în opoziție au făcut numeroase reclamații privind unele activități din primărie.
Sorin Olariu a depus două reclamații la DNA acum câtiva ani de zile, iar cercetările au început de curând. Prima dintre ele se referă la modul cum a fost organizată licitația pentru renovarea Școlii Iordache Cantacuzino, câștigătoare a fost desemnată societatea cu cea mai mare ofertă, după contestarea rezultatului inițial, firma cu cea mai bună ofertă a fost descalificată pe motiv că lucrările ar fi urmat să fie executate prea repede, adică într-un număr de ore insuficient, în raport cu lucrarea respectivă. Prin dispoziția primarului, a fost numit un expert care a făcut această constatare.
Cea de-a doua reclamație este cu mai multe capete de acuzare. De la amenzile primite de la Garda de Mediu și plătite din taxele și impozitele locale până la o serie de presupune nereguli privind eliberarea avizelor de funcționare. Tot aici, Olariu a reclamat ocuparea abuzivă a domeniului public de către o firma a primarului. Reprezentanții primăriei spun că doar o mică parte a reclamațiilor făcute de Olariu la Garda de Mediu s-au confirmat.
Menționăm ca in anii 2021 2022 Primăria Pascani a fost sanctionata de sase ori pentru incalcarea legislatiei de mediu. Este vorba despre patru amenzi si doua avertismente, majoritatea faptelor fiind constatate dupa ce au fost relatate de presa locala. In 2021 municipalitatea a primit doua avertismente si o amenda de 5000 lei iar in 2022 doua amenzi – 65 000 lei si încă una de 40 000 lei, conform unui raspuns transmis de Garda Nationala de Mediu consilierului PMP.
Motivul sactiunilor a fost taierea a zeci de copaci verzi, fara avizul Agentiei de Protectie a Mediului dar si depozitarea neconforma a unor deseuri, fapte relatate pe larg de BIT TV. De asemenea in primăvara anului curent administrația locala a mai primit inca doua sanctiuni. De acesta data, comisarii au constatat ca taierea arborilor de pe spatiul verde de la Scoala Ion Creanga din suburbia Gastesti nu a fost autorizata. In urma interventiei muncitorilor Primariei, in unele locuri, au ramas doar radacinile iar in altele, copacii au ramas fara coroane. Faptele au fost sanctionate cu o amenda de 5000 lei.
Chiar daca amenzile au fost achitate la jumatate din valoarea lor, iar una dinte ele a fost contestata in instanta, banii au fost luati din taxele si impozitele pascanenilor fara ca pana acum sa fie recuperati de la persoanele responsabile pentru aceste probleme.