Evaluarea Naţională s-a încheiat, însă acum este perioada în care sunt completate fişele de înscriere pentru învăţământul liceal. Este momentul în care orice opţiune greşită poate conduce la o repartizarea nedorită, iar un număr redus de opţiuni completate poate avea drept consecinţă nerepartizarea computerizată a candidatului.
Prin urmare, atenţia absolvenţilor clasei a VIII-a şi părinţilor acestora trebuie să fie îndreptată către media de la Evaluarea Naţională, ultima medie de admitere din anul anterior de la specializarea dorită de la un anumit liceu şi, bineînţeles, asupra codului corespunzător fiecărei specializări.
Este primul an în care media de admitere, pe baza căreia se realizează înscrierea în clasa a IX-a, este reprezentată doar de media generală de la Evaluarea Naţională. Aceasta este calculată ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire, a notelor obţinute la probele de la Evaluarea Naţională.
Cum trebuie completate fişele
În general, părinții se orientează în funcție de media obținută de propriul copil și ultima medie de admitere de la specializarea unui anumit liceu. În broșura de admitere, lângă fiecare cod, este specificată ultima medie de admitere din anul anterior la specializările din cadrul fiecărui liceu.
Este important ca opţiunile cele mai dorite să fie completate primele, dacă mediile coincid într-o oarecare măsură. La final vor fi trecute opţiunile cel mai puţin dorite. Oricât de mare ar fi media candidatului, opţiunile nu trebuie să fie niciodată prea puţine. Ar fi ideal să existe opţiuni chiar şi cu cel puţin două puncte mai jos faţă de media copilului.
„Acea şedinţă pe care o fac directorii de instruire în şcoli este importantă. Li se recomandă elevilor să pună cât mai multe opţiuni în aşa fel încât să nu existe posibilitatea să nu fie repartizat. Toate acestea au fost prezentate şi de Ministerul Educaţiei şi de Inspectoratul Şcolar. Toate informaţiile sunt în cele două broşuri. Una din ele prezintă metodologia, iar cealaltă prezintă codurile. Dacă părinţii şi elevii respectă ceea ce le prezintă responsabilii de admitere din şcoală, nu cred că se va ajunge la a doua etapă a repartizării, pentru că paşii şi explicaţiile sunt detaliate”, a precizat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi, Antonina Bliorţ.
Broşura de admitere (volumul I) poate fi vizualizată aici.
Broşura de admitere (volumul al II-lea) poate fi vizualizată aici.