Agenția Națională de Transplant (ANT) a lansat campania națională de promovare a donării de organe și țesuturi „Cadoul Vieții” în cadrul unei conferințe de presă care a avut loc în Sala de Consiliu a Palatului Facultății de Medicină din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” (UMFCD).
La eveniment au participat oficialități, reprezentanți ai Ministerului Sănătății, medici specializați în transplant, pacienți care au beneficiat de transplant și familiile acestora, alături de reprezentanți ai societății civile și jurnaliști.
Campania „Cadoul Vieții” are ca obiectiv creșterea nivelului de conștientizare în rândul populației și încurajarea donării de organe, în condițiile în care peste 3.000 de pacienți se află pe listele de așteptare pentru un transplant.
Lista de așteptare pentru pacienții pediatrici include 6 pacienți care necesită transplant hepatic la Spitalul „Grigore Alexandrescu” și 28 de pacienți care au nevoie de transplant renal la ICUTR Cluj.
Potrivit datelor prezentate de ANT, numărul transplanturilor realizate în ultimii ani:
• 2022: 314 transplanturi (230 rinichi, 75 ficat, 7 cord, 2 plămân); dintre acestea, 19 au fost pediatrice.
• 2023: 325 transplanturi (219 rinichi, 94 ficat, 11 cord, 1 plămân); dintre acestea, 17 au fost pediatrice
• 2024 (până în prezent): 243 transplanturi (167 rinichi, 74 ficat, 1 cord, 1 plămân); dintre acestea, 12 au fost pediatrice.
„Ne aflăm într-un moment crucial în care trebuie să prioritizăm creșterea numărului de donatori și să extindem rețeaua de transplant la nivel național. Prin campania „Cadoul Vieții” ne dorim să informăm și să sensibilizăm populația cu privire la importanța acestui gest altruist, care poate salva vieți”, a declarat dr. Guenadiy Vatacki, directorul executiv al Agenției Naționale de Transplant.
Declarații ale oficialităților prezente la lansare
Prof. univ. dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, prezent la conferința de presă, a reafirmat sprijinul instituțional pentru această inițiativă, subliniind necesitatea unei schimbări de paradigmă în domeniul transplantului: „Transplantul de organe nu este doar un act medical, ci un simbol al solidarității umane. Lista de așteptare pentru transplant numără peste 3.000 de persoane, iar numărul donatorilor este insuficient. Este esențial să creștem transparența procesului și să consolidăm încrederea publicului. Prin această campanie, ne dorim să aducem o schimbare reală în percepția și acceptarea donării de organe.”