Copacii ajută la absorbția gazelor cu efect de seră și protejează, cu rădăcinile și umbra lor, resursele de apă din sol. De asemenea, reduc puterea vântului. Într-un astfel de habitat, animalele și plantele trăiesc armonios.
La Giulvăz, în județul Timiș, un singur fermier are 5 mii de hectare cultivate. A început să facă și agro-silvicultură, iar în luna martie a plantat 6.000 de plopi, printre rândurile semănate cu porumb.
Benefiicile se vor vedea abia peste cinci ani, când arborii vor avea în jur de 15 metri și vor avea capacitatea să țină umbră plantelor, să susțină biodiversitatea și să fie chiar refugiu pentru animale. Investiția se ridică la 9 mii de euro.
Alexander Degianski, fermier: „Am împărțit parcela astfel încât, între rândurile de pomi să avem capacitatea de a face lucrările mecanice necesare culturilor agricole. Distanța între rânduri de plopi paraleli este de 28 de metri. astfel încât să existe multiplu, plus o zonă tampon, de siguranță, pentru zile de astea, când bate vântul, să nu avem derivă pe arbori”.
Continuarea pe Stirile PRO TV