9.3 C
Paşcani
marți, ianuarie 7, 2025

Ai aloca 15 minute pe zi pentru a avea un creier mai „tanar”? Coaching, cu Simona Nicolaescu

Una dintre functiile esentiale ale creierului nostru este de a produce ganduri. Nu incetam niciodata de a vorbi cu noi insine si pe intreg parcursul zilei acest discurs interior functioneaza continuu.

Astfel, chiar in timp ce citesti acest articol, ai cu siguranta anumite ganduri.

Poate acestea sunt „Iata, ceva interesant.” sau „Nu inteleg nimic.”, daca nu cumva, „Uf, am uitat sa il sun pe X.” sau orice alt gand.

Aceste ganduri sunt mai mult sau mai putin constiente, chiar daca sunt prezente permanent. Cu alte cuvinte, vorbesti permanent cu tine insuti. Uneori, o faci pe un ton mai scazut. Oarecum ca un radio al carui sunet este foarte incet.

Cuvintele difuze sunt greu de perceput daca nu le dam mare atentie. Trebuie sa ciulim urechea sau sa le dam mai tare pentru a le putea auzi. Uneori, aceste ganduri sunt asurzitoare, oarecum ca si cand v-ar fi strigate. Asa se intampla deseori in situatiile foarte stresante.

Insa, fie ca gandurile tale sunt soptite sau tipate, este important ca tu sa le constientizezi din plin.

O metoda la indemana pentru a constientiza fiecare lucru care ni se intampla sau fiecare gand care ne trece prin minte este meditatia.

Constientizarea propriilor ganduri nu este simpla, in ciuda aparentelor. Intr-o situatie de stres, atentia noastra este atrasa mai mult de factorul de stres propriu-zis si de starea emotionala in care ne aflam. Al treilea personaj al piesei, si totusi cel principal (cunoasterea gandurilor noastre), ramane in umbra.

Prin urmare, trebuie sa il aducem in avanscena, printr-un proces psihologic voluntar. Aceasta constientizare a gandurilor noastre in situatii de stres este absolut necesara. Atitudinea noastra trebuie sa fie „Sunt stresat si iata gandurile prezente in acest moment in mintea mea.”.

Apoi, trebuie sa intelegem si sa acceptam faptul ca aceste ganduri sunt cele care ne aduc in starea de stres mult mai mult decat situatia propriu-zisa.

Tot mai multe dovezi arata ca meditatia scade stresul, depresia si anxietatea, reduce durerea si insomnia si mareste calitatea vietii.

Continuarea pe business24.ro

Recomandări