Ai reţineri în a mânca brânză cu mucegai ori fudulii la grătar? Ei bine, află că există ciudăţenii culinare pe lângă care acestea pălesc!
Una dintre cele mai ciudate mâncăruri chinezeşti este supa din cuib de pasăre, supranumită şi “caviarul estului”. Este făcută din cuibul unei anumite specii de rândunică, ce-şi construieşte “casa” folosind propria salivă. Textură acestei supe este gelatinoasă, iar gustul nu este unul neobişnuit. Chinezii o consumă deoarece cred că are efecte miraculoase.
Tot în China se consumă cu mare plăcere o budincă umplută cu jeleu de bere şi un fel de mâncare făcut din… penisuri de animale. Sunt folosite, de obicei, “bijuteriile” de iac, de bivol sau de taur, care sunt gătite cu mare atenţie şi asezonate cu multe legume, verdeţuri şi sosuri felurite. Acestea sunt nişte preparate foarte scumpe.
Islandezii savurează cu mare plăcere Hakarl, un fel de mâncare despre pe care străinii spun că are un gust înfiorător. Hakarl este carne de rechin fermentată şi lăsată la uscat timp de 5 luni.
Baalut-ul, o delicatesă în Filipine, este un ou de raţă sau de găină fiert. Ciudăţenia este că oul e deja fertilizat, iar embrionul, aproape de maturitate. Aşa se face că, practic, e un pui nenăscut fiert în coaja oului…
Thailandezii, dar şi chinezii, se dau în vânt după supa de liliac. Pentru acest fel de mâncare, liliecii sunt fierţi de vii în lapte de nucă de cocos, cu legume şi condimente foarte picante.
Tibetanii nu concep să bea ceaiul altfel decât cu… lapte de iac.
În Malawi sunt foarte populare clătitele cu muşte, iar în Thailanda, gândacii, viermii de bambus şi greierii prăjiţi.
În Africa, omizile uscate sunt considerate delicatese. Cele mai căutate sunt masonja, care au în jur de 10 cm.