Atenție la fraudele online! Este avertismentul venit din partea Poliţiei Române privind o nouă metoda de înşelătorie prin care atacatorii folosesc numele unei instituţii ori al Interpolului pentru a crea panică şi a-i determina pe oameni să trimită bani.
Simona Vasiac, reporter Observator: „Profitorii trimit adrese în numele unor instituții publice precum poliția sau Interpol în care le atrag atenție victimelor despre faptul că sunt citați într-un dosar de pornografie infantilă, de contrabandă de țigări sau alte infracțiuni mult mai grave, tocmai pentru a-i determina să trimită sume de bani. Polițiștii atrag atenția populației și spun faptul că instituția nu cere niciodată bani și ca utilizatorii să fie foarte vigilenți când primesc astfel de emailuri, să nu răspundă la ele, să nu acceseze niciodată linkul din interiorul mailului și să anunțe de urgență autoritățile.”
Fraudele online, o problemă tot mai mare pentru români
Opt din 10 (83%) consumatori din România au observat o amplificare a fraudelor online şi a scam-urilor, care fie i-au vizat în mod direct, fie au vizat prieteni sau cunoscuţi sau ambele variante. Potrivit celor mai recente date oferite de Global Anti-Scam Alliance (GASA), fraudele au generat în 2021 pierderi de peste 50 miliarde de euro şi un studiu realizat recent de Revolut subliniază faptul că tot mai mulţi utilizatori ai internetului se simt ameninţaţi de fraude.