Peste 100.000 de persoane – medici și asistente din toată lumea – au fost monitorizate alimentar, timp de 30 de ani, iar la finalul cercetării concluziile au fost mai mult decât alarmante. Carnea procesată, alimentele zaharoase la micul dejun și băuturile îndulcite artificial și cu zahăr ne îmbolnăvesc mai degrabă creierul de boli neurodegenerative, precum scleroza multiplă, demența și boala Parkinson, decât inima sau de cancer.
Studiul a analizat date obținute de la peste 100.000 de persoane care lucrau în domeniul sănătății (asistente medicale și medici) și care nu au prezentat, la momentul respectiv, afecțiuni precum cancer, boli cardiovasculare sau diabet.
În perioada 1986-2018, participanții au oferit informații despre sănătatea și stilul lor de viață, iar acest raport a fost transmis autorităților din doi în doi ani. În plus, o dată la patru ani, voluntarii au completat și un chestionar detaliat despre alimentația de zi cu zi. Grupul care a consumat cea mai redusă cantitate de alimente ultraprocesate a mâncat și cel mai puțin: trei mese pe zi, în medie. Asta, în timp ce al doilea grup a luat cam șapte mese pe zi. Concluzia? Riscul de deces a fost mai mare pentru cei care au mâncat cel mai mult. În urma studiului, experții au mai constatat că persoanele care au consumat cele mai multe alimente ultraprocesate au avut o probabilitate cu 8% mai mare de a muri din cauza bolilor neurodegenerative, cum ar fi scleroza multiplă, demență și Parkinson. De asemenea, specialiștii au descoperit că există anumite alimente ultraprocesate care pot fi asociate cu senzația de rău. Printre acestea: cărnurile procesate, pâinea albă, cerealele zaharoase, chipsurile, gustările, băuturile zaharoase și cele îndulcite artificial.