2.4 C
Paşcani
miercuri, decembrie 25, 2024

Alocațiile nu se vor dubla prea curând. Legea care anula creșterea etapizată decisă de Guvern a fost trimisă la reexaminare

La final de august, Parlamentul a respins Ordonanța de Urgență a Guvernului (OUG) 123/2020, prin care se făcea mărirea etapizată a alocațiilor, în locul dublării acestora, așa cum se decisese anul trecut în Parlament. Legea de respingere a ordonanței a trecut și pe la Curtea Constituțională, iar acum, când ar fi trebuit promulgată, președintele a decis să o trimită înapoi în Parlament la reexaminare.

Proiectul de lege privind respingerea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.123/2020 se întoarce astfel în Parlament, după ce preşedintele Klaus Iohannis a trimis o cerere de reexaminare asupra proiectului.

Şeful statului arată că prin această ordonanţă, Guvernul a stabilit o aplicare treptată a majorării alocaţiilor impuse de Parlament prin Legea 14/2020 privind aprobarea OUG 9/2019, identificând resursele necesare acordării de la 1 august 2020 a unei creşteri de 20% din mărirea preconizată, cuantum de natură să poată fi acoperit prin efortul financiar al statului în contextul actual, potrivit Agerpres.

Inițial, alocațiile ar fi trebuit dublate, potrivit unei legi date de Parlament, încă din luna februarie a acestui an.

Guvernul a constatat însă că nu există bani suficienți la buget pentru dublarea alocațiilor, din cauza dezechilibrului financiar produs de pandemie, așa că a propus etapizarea măririi alocațiilor. După cum stabilește OUG 123/2020, dublarea alocațiilor ar trebui făcută în cinci etape ce acoperă o perioadă de doi ani. Prima dintre acestea a avut loc deja, cu plata efectivă a sumei majorate în septembrie 2020, ultima dintre ele urmând să aibă loc, potrivit documentului, în iulie 2022, cu plata efectivă a sumei majorate în august 2022.

Continuarea pe Avocatnet.ro

Recomandări