În mai puţin de o săptămână, credincioşii intră în Postul Paştelui, unul aspru, lung şi cu puţine dezlegări la pește. Până atunci, am intrat în săptămâna albă, cea premergătoare Sfintelui Paşte. În aceste zile, credincioșii vor putea mânca „de dulce”, însă, doar lactate, ouă şi peşte, nu şi carne.
Este o săptămână de pregătire pentru cei care vor dori să postească în Postul Paştelui.
Practic, organismul este gata pentru zilele în care proteinele de origine animală vor fi scose din meniu pentru o perioadă mai îndelungată.
Preoţii atrag, însă, atenţia că săptămâna albă este una de pregatire nu numai din punct de vedere alimentar, ci şi spiritual. „Rugăciunile din biserică, multe dintre ele vorbesc deja despre starea minţii creştinilor în post şi ne cheamă să ne modificăm puţin modul de a gândi şi de a fi, iar al doilea aspect este cel culinar”, spune părintele Adrian Duțuc.
Nutriţioniştii spun că lipsa cărnii din meniu nu ar trebui să îngrijoreze atâta timp cât combinăm corect alimentele. „Dacă facem o combinaţie corectă în farfurie, ou, peşte sau brânză, în asociere cu legume, în combinaţie cu carbohidraţii integrali, din punct de vedere calitativ, ne sunt asigurate toate nutrimentele de care avem nevoie”, explică Daniela Bălănucă, nutriționist.