10.2 C
Paşcani
vineri, ianuarie 10, 2025

Amenzile aferente sistemului e-Factura, în vigoare de la 1 iunie: Calendarul introducerii sancțiunilor și contribuabilii vizați

Calendarul trecerii la folosirea obligatorie generalizată, în relația B2B, a sistemului e-Factura (cel din Legea reformei fiscale) prevede o aplicare în două faze a sancțiunilor contravenționale pe care le vor risca firmele – 1 iunie și 1 iulie 2024. Este bine de știut din start că, așa cum a fost gândită sancționarea, primele amenzi le putem vedea, teoretic, abia în iulie, pentru fapte săvârșite în iunie.

Calendarul de trecere la folosirea e-Factura pentru toate tranzacțiile din relația B2B este prins în Legea reformei fiscale asumate de Guvern în Parlament (nr. 296/2023), act normativ care a fost ajustat ulterior oficializării prin OUG 115/2023 și prin OUG 30/2024. Astfel, calendarul actualizat la zi prevede două mari etape pentru aplicarea sancțiunilor contravenționale pe care le vor risca firmele ce nu se conformează noilor reguli.

În primă fază, între 1 și 30 iunie 2024 (inițial, perioada urma să înceapă la 1 aprilie, dar Guvernul s-a răzgândit), se poate sancționa numai neraportarea, în Spațiul Privat Virtual (SPV), de către emitenții rezidenți/nerezidenți, a facturilor electronice în e-Factura, în termenul de cinci zile lucrătoare. Amenzile sunt între 1.000 și 10.000 lei (în funcție de dimensiunea contribuabilului). În perioada respectivă, destinatarii nu riscă nicio sancțiune dacă acceptă facturi în alt format decât cel stabilit pentru sistemul e-Factura (pentru că facturile încă pot fi transmise și pe „canalele” clasice).

Continuarea pe avocatnet.ro

Recomandări